1 de maig combatiu i reivindicatiu a Girona

La manifestació de l’1 de maig a Girona ha aplegat més de 300 persones que sota el lema “Capitalisme és precarietat, organitza’t i lluita” ha recorregut els carrers de Girona amb un marcat accent combatiu

2 maig 2017
Manifestació anticapitalista Girona /Toni Ferragut
Manifestació anticapitalista de Girona /Toni Ferragut

"La manifestació ha recorregut alguns barris populars de Girona"

A mitja tarda ha estat el torn de la manifestació anticapitalista, que enguany ha començat a la plaça del Barco, llindar dels municipis de Girona i Salt. El canvi de recorregut respecte els darrers anys respon a la voluntat de les organitzadores que la marxa passés per alguns dels barris més populars de Girona.

La manifestació, que ha aplegat unes 300 persones sota el lema Capitalisme és precarietat, organitza’t i lluita, ha baixat per l'avinguda Santa Eugènia cridant consignes com ara “qui sembra la misèria recull la ràbia” o “com s’entén? gent sense casa i cases sense gent”. L'acte reflectia l’heterogeneïtat de les organitzacions que el convocaven, ja que sota el nom genèric de Comissió 1r de maig, hi han participat CGT, IAC, ATTACS, Endavant, CUP, Arran Pla de l’Estany, Assemblea de Joves del Gironès, SEPC, Malapècora, PAH Gironès i l’Assemblea Obrera de Banyoles. 

Durant el recorregut s’han anat fent aturades, en les quals  les organitzacions han llegit comunicats. La primera ha estat davant de la seu de l’empresa del tercer sector Plataforma Educativa, que ATTACS ha assenyalat en nombroses ocasions com un “exemple d’empresa que precaritza les treballadores”.

"Durant la marxa s’han pintat entitats financeres, s’han enganxat cartells reivindicatius i s’han llençat petards i pots de fum"

La manifestació ha transcorregut tranquil·lament, tallant la totalitat d’un dels dos carrers que connecten Girona amb Salt. Amb un marcat accent combatiu, durant la marxa s’han pintat nombroses entitats financeres amb missatges que esperonaven a una vaga general, s’han enganxat cartells reivindicatius i s’han llençat petards i pots de fum. Les consignes, cridades a ple pulmó i amb ímpetu, en ocasions es trepitjaven i silenciaven els dos megàfons que procuraven endreçar els càntics.

Quan la marxa ha arribat a la plaça Independència, la majoria d’organitzacions convocants han llegit els respectius comunicats. Una membre d’Arran ha fet una intervenció feminista que denunciava la no remuneració dels treballs reproductius de les dones i que en el treball assalariat, estadísticament, les dones ocupin els llocs de feina menys valorats i que cobrin menys per fer el mateix que un home. La CGT i representants de la COS de la campanya de càrnies en lluita han carregat contra la reforma laboral i han animat les manifestants a recuperar l’orgull de classe per poder combatre la patronal. Per últim, un membre de la PAH ha anunciat que properament presentaran una nova ILP al Congrés dels Diputats espanyol, aprofitant que el PP no hi té majoria absoluta. Aquesta llei, que hauria de permetre evitar els desnonaments i la creació d’un parc d’habitatge social, necessita, segons l'activista, un clima d’agitació i protesta social que pressioni la resta de partits.

Parlament davant de l'Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio
Parlament davant de l'Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio

Finalment la manifestació ha arribat a la plaça Josep Pla, on es troba l’Ateneu Popular Salvadora Catà, okupat durant la manifestació anticapitalista del 1r de maig d’ara fa dos anys. En un escenari situat davant l’Ateneu, l'organització ha llegit el comunicat unitari d’enguany, que relacionava la precarietat laboral amb les morts per accident laboral, suïcidi, falta d’accés a recursos bàsics o per la repressió policial i que demanava organització i lluita per acabar “amb la precarietat que provoca el capitalisme patriarcal.”

Després dels himnes revolucionaris, ha tancat la vetllada el grup de música Ginestà, que dalt de l’escenari i acompanyades de 300 persones, han cantat “venim d’un somni difós, de revolucions centenàries, de lenins, bakunins i ches, de vagues i de lluita armada."