‘Quan dic que el 21D no podré votar, la gent se sorprèn’

L’Àdama Boiro és membre de l’Espai Antiracista i treballa pels drets de les persones migrades a la Fundació Ser-Gi i l’Associació Jokkere Endam. A hores de les eleccions, hem quedat amb ella per parlar del dret a vot de les persones migrades, el dret a l'autodeterminació i el racisme a les institucions.

Adama Boiro /Carles Palacio
Àdama Boiro /Carles Palacio

Ve directament de treballar i explica, mentre s'asseu, que avui el trajecte ha durat més de l'habitual; el té perfectament calculat. Quedem a prop de l'Ateneu de la Coma Cros perquè just després hi té assaig amb el grup de teatre. Mentre parlem, li telefonen en diverses ocasions però res sembla destorbar-la. Realment, és d'agrair trobar en ella un espai de claredat dins de la bogeria que suposen aquestes eleccions il·luminades pels llums de Nadal.

Mentre esperem que ens serveixin el te i ens posem còmodes, acabem de concretar detalls del perquè i el com de l'entrevista: la vida de l'Àdama està travessada per la lluita antiracista -és des d'aquí que treballa i articula les seves lluites-, però per això mateix em corregeix ràpidament quan li parlo de trajectòria política, i no de militància: "de política no n'he tingut mai, perquè mai no se m'ha permès votar".

"Sé que és dur, el que dic", afegeix en veure'm la cara mal dissimulada que et queda quan has de reconèixer-te còmoda en un privilegi estructural "però em passa molt sovint que quan dic que dijous no podré votar la gent se sorprèn, i se sorprenen encara més quan els dic que els meus fills, nascuts a Catalunya, tampoc ho poden fer".

Convençuda de la importància de l'aprovació del dret de vot universal com una eina essencial per l'eradicació del racisme institucional i social, l'Àdama exemplifica el capital social i polític del dret de vot posant Salt, on ens trobem ara, com exemple, on 1 de cada 3 veïnes -un total de 7.338 saltenques en les darreres eleccions municipals- no poden votar, tal com ha estat denunciant l'Espai Antiracista de Salt i Girona els darrers anys. Només així s'entén la presència de 2 regidors de Plataforma per Catalunya, de caràcter obertament xenòfob i racista, a l'Ajuntament de la ciutat. "A més, el fet de no poder votar fa que t'acabis despenjant de la política, cosa que de retruc reforça el poder d'aquests partits. El missatge que tenen, tan agressiu i racista, a moltes ens resulta aliè precisament pel fet d'haver estat excloses de la vida política, i això no convé ni a les persones que no poden votar ni a les que sí".

1I5A4879

No es tracta, però, d'un fet aïllat, tal com ve a denunciar la campanya VotxTothom, de la Plataforma pel dret a vot de les persones estrangeres, conformada per diverses entitats i col·lectius antiracistes d'arreu de Catalunya -inclòs el mateix Espai Antiracista- des de l'exigència que el dret de vot no depengui de la nacionalitat sinó de la residència, reconeguda mitjançant l'empadronament. Aquest criteri de veïnatge ja es va aplicar en la consulta del 9 de novembre de 2015, però es va abandonar en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre en què, tot i les crítiques i demandes dels col·lectius, es requeria la nacionalitat espanyola per poder votar.

Davant d'això, l'Àdama ho té clar: no n'hi ha prou amb posicionaments tebis, cal una aposta contundent i conseqüent. "Si hi ha tant de racisme dins dels serveis públics, és perquè realment els polítics ho permeten. Que diguin directament que hi estan d'acord, així tothom tindrà clar a qui s'ha de votar i a qui no, perquè viure en una societat racista i amb desigualtats al final ens afecta a totes. Molta gent no n'és conscient, del perill que suposa la normalització de la violència feixista i racista. Pensen que això no els esquitxarà, però al final esquitxa a tothom, no només a les persones que la patim directament". Mentrestant, i a l'espera dels resultats de demà, ella ho té molt clar: seguirà lluitant per un país en què s'implementin mesures efectives que eliminin tota discriminació, començant pel dret de vot -ara sí- universal, i amb unes bases legals i socials que no deixin espai als partits polítics xenòfobs i racistes.