30è aniversari de la instal·lació del primer aerogenerador eòlic de Catalunya

vilopriu
La jornada ha aplegat molta participació / Xevi Planas

El primer aerogenerador eòlic de Catalunya es va instal·lar a Vilopriu ara fa trenta anys, és per aquest motiu que el dissabte 22 de març s’hi han fet els actes de celebració del 30è aniversari. La llavors cooperativa de recent creació Ecotècnia va escollir aquest petit poble empordanès per desenvolupar-hi el seu primer prototip, que va suposar el tret de sortida per desenvolupar diferents models d’aerogeneradors i impulsar així la indústria eòlica a Catalunya i arreu.

La jornada ha arrancat a les deu del matí al castell de Vilopriu amb l’explicació d’aquesta iniciativa i la projecció d’un vídeo-documental amb imatges de la construcció de l’aerogenerador l’any 1984. Les pales del prototip feien 12 metres de diàmetre i la potència elèctrica era de 15 kW, l’energia es bolcava directament a una masia molt pròxima a l’emplaçament. Durant la seva presentació, Pep Puig ha destacat que la idea va sorgir de la lluita contra la mineria d’urani a Catalunya d’aquell moment, i ha afegit: “Quan realitzàvem xerrades contra els projectes d’extracció d’urani que amenaçaven Catalunya des del 1975, entre el públic sovint sortia el dubte de si es podria funcionar sense la nuclear, amb la construcció d’aquest primer prototip vam demostrar que era possible generar energia neta a partir d’energies renovables, inspirats sobretot pel que succeïa a Dinamarca en matèria d’energia eòlica.”

A continuació el cofundador d’Ecotècnia S.C.C.L. Pep Prat ha explicat l’evolució tecnològica que ha tingut l’energia eòlica al llarg d’aquests anys. Tot seguit Pep Puig ha presentat el projecte Viure de l’aire del cel, que des de l’any 2009 treballa per construir de forma col·lectiva un aerogenerador de 2,7 MW al municipi de Pujalt, a l’Alta Anoia. Aquest projecte ja ha aconseguit un compromís financer de més de 700.000 euros per part de nombroses persones i es podria començar a construir aquest mateix any.

La darrera ponència ha estat la presentació del llibre El col·lapse és evitable. La transició energètica del segle XXI (TE21) de Ramon Sans, membre del Col·lectiu per un Nou Model Energètic i Social Sostenible CMES.

Passades les dotze del migdia i amb una lleugera pluja momentània ha començat la caminada cap a la ubicació original de l’aerogenerador, on s’ha llegit el manifest original de l’any 1984, totalment vigent en molts aspectes, i s’ha inaugurat una placa commemorativa. La jornada ha finalitzat amb una arrossada popular a l’espai de les piscines.

La jornada ha aplegat molta participació i en moltes ocasions s’ha generat un debat intens a l’entorn de l’energia, sobre la MAT, l’energia nuclear, l’oligopoli energètic que regna a l’Estat espanyol, etc. Malgrat que avui dia l’energia eòlica aconsegueix sovint més d’un 50% de la producció elèctrica de la península, aquesta es troba majoritàriament en mans de les grans empreses de l’oligopoli, com Iberdrola o Gas Natural Fenosa, que també ostenten i perpetuen l’ús de combustibles fòssils i nuclears.