Demanen fins a 7 anys de presó per lluitar contra la MAT

El dissabte 11 de febrer es presentarà públicament la campanya antirepressiva 'Judici de Molt Alta Tensió', amb la qual es vol donar suport a les 6 activistes anti-MAT imputades per l’acció en la qual una d'elles es va encadenar a un cotxe soterrat per paralitzar la construcció d’una de les torres de la MAT.

Operatiu per treure l'activista anti-MAT soterrat / Pere Fuster
Operatiu per treure l'activista anti-MAT soterrat / Pere Fuster

'Es troben imputades 6 activistes anti-MAT amb penes de presó que oscil·len entre els 21 mesos i els 7 anys'

Judici de Molt Alta Tensió és el nom de la campanya que es presentarà públicament el dissabte 11 de febrer en suport a les 6 persones imputades arran de l’espectacular acció de protesta que va tenir lloc a Fellines el 8 de gener de 2014. En aquella ocasió un activista anti-MAT es va encadenar a un bidó de formigó armat dins d’un cotxe soterrat. L’acció va comportar un laboriós i arriscat rescat, que les activistes van criticar durament perquè en diversos moments es va posar en perill la vida de la persona enterrada. La contundència de l’operatiu dels Mossos d’Esquadra, en forma de càrregues policials, va deixar una desena de manifestants ferides, dues d’elles amb el braç trencat. 

Uns mesos més tard van ser imputades sis activistes anti-MAT –un de les quals és l’activista que es va soterrar– i es van presentar a dependències policials durant una nodrida concentració de suport. El novembre passat, després de tancar la instrucció, les acusacions particulars van fer unes peticions de condemna molt elevades, que oscil·len entre els 21 mesos i els 7 anys de presó. Cal destacar que prendran part en aquest judici com a acusació, a banda del Ministeri Fiscal, Red Eléctrica de España (REE) i la Generalitat de Catalunya. L’empresa REE, responsable de la construcció de la MAT, demana a les activistes una indemnització de 20.000 euros en concepte de danys i perjudicis per haver endarrerit l’obra durant el transcurs de l’acció. 

La campanya ha obtingut el suport de col·lectius ecologistes com la Xarxa per la Sobirania Energètica (que integren diverses entitats ecologistes), l’Associació de Naturalistes de Girona i l’antiga Plataforma No a la MAT. Algunes d’aquestes entitats intervindran en l'acte de presentació, per mostrar el suport a les persones imputades. També formen part de la campanya el Grup Antirepressiu de Girona, l’Assemblea no a la MAT –el col·lectiu que va idear les accions en defensa del territori a Fellines durant els anys 2013 i 2014 i per tant l'acció concreta– , la CUP, l’assemblea de Joves del Gironès, el SEPC i No a la MAT Selva.

Un mosso d’esquadra imputat

El judici –que encara no té data- se celebrarà a l’Audiència Provincial de Girona en comptes del Jutjat Penal, perquè en el procediment també està acusat un mosso d’esquadra. Es tracta de Manuel Cordón Molina, sotsinspector i responsable de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), al qual les activistes van denunciar per haver trencat un braç a dues manifestants.