Contundent resposta antifeixista a la concentració de PxC que reclamava més seguretat a Salt

Una nombrosa concentració antifeixista s’ha aplegat davant l’ajuntament de Salt per protestar contra la convocatòria del partit d’ultradreta PxC que demanava més seguretat, vinculant immigració amb delinqüència. 

21 març 2017
Unes 300 persones s'han manifestat contra la concentració de PxC davant l'ajuntament de Salt. / Ivette Roig
Unes 300 persones s'han manifestat contra la concentració de PxC davant l'ajuntament de Salt. / Ivette Roig

'L’Espai Antiracista i entitats com la PAH i Girona Acull, han aplegat més de 300 persones, mentre que a la convocatòria de PxC hi han assistit tan sols una trentena de simpatitzants'

L’Espai Antiracista de Salt i Girona ha aplegat el 20 de març, una nombrosa concentració de rebuig a la convocatòria xenòfoba de Plataforma per Catalunya (PxC). Centenars de persones han omplert el carrer Manuel de Falla –davant de l’Ajuntament de Salt- als crits de “tothom és de casa” i “fora racistes dels nostres barris”.

La convocatòria que ha originat aquesta resposta ha estat promoguda per PxC Salt, que vincula la falta de seguretat amb el seu discurs antimmigratori. La idea del partit xenòfob era protestar davant de l’Ajuntament mentre se celebrava el ple municipal en què s’havien d’aprovar els pressupostos. Finalment el ple no s’ha dut a terme -segons fonts d’Independents per Salt -CUP, que es troben a l’equip de govern, ha estat per motius aliens a la concentració– però la protesta s’ha mantingut, tot i que tan sols ha aplegat una trentena de persones.

L’Espai Antiracista, doncs, ha mantingut al seu torn la contra-concentració, que ha comptat amb la participació de la PAH Gironès, la PAH Girona-Salt i Girona Acull i han aconseguit reunir més de 300 persones, moltes d’elles immigrades, que s’han concentrat davant un intimidador cordó d’antidisturbis de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO). També han participat en la mobilització antifeixista, membres de Canviem Salt, IpS-CUP i dos diputats de la CUP CC, Benet Salellas i Joan Garriga.

Maria Garrido, membre de la PAH Gironès, llegeix el manifest de la concentració/ Ivette Roig
Maria Garrido, membre de la PAH Gironès, llegeix el manifest de la concentració/ Ivette Roig

'Segons Emanuel Donoso inseguretat és no poder pagar l’aigua, la llum i el gas'

Les dues concentracions s’han intercanviat crits i consignes i s’han llegit diversos comunicats. El portaveu de l’Espai Antiracista, Emanuel Donoso, ha insistit en qualificar la inseguretat com“la situació d’extrema pobresa que viuen moltes veïnes de Salt, el 22% d’atur, no poder pagar l’aigua el gas o la llum i que una de cada tres saltenques no pugui exercir el dret a vot”. Al seu torn, la portaveu de la PAH Gironès, Maria Garrido, ha reivindicat la societat catalana com “una societat acollidora” i ha afirmat que si a Salt es produeixen més okupacions de pisos és per culpa de l’administració “que no ha fet res per donar ús a les més de 800 vivendes buides repartides per la vil·la”.

Al cap d’una estona PxC ha donat per finalitzada la seva protesta i les antifeixistes, al seu torn, han desconvocat, entre aplaudiments i consignes i prometent noves mobilitzacions.

La feina dels piquets informatius

La nombrosa resposta antifeixista ha fet repensar la participació a algunes persones que anaven a la concentració de PxC. De fet, segons fonts de l’Espai Antiracista, la convocatòria de PxC en un primer moment va jugar amb l'ambigüitat –el cartell no estava signat malgrat que la concentració va ser comunicada pel Grup Municipal de PxC a Salt- per mirar de convèncer tantes veïnes com fos possible de participar-hi. Però la feina prèvia dels piquets informatius, que dies abans han anat a parlar amb el veïnat, repartint pamflets i enganxant cartells antiracistes a les botigues, ha fet que més d’una decidís no participar-hi en esbrinar que el promotor de la mobilització era el partit d’extrema-dreta.

Un regidor armat amb una Mini-Uzi

Durant els dies previs a la convocatòria de PxC, l’Espai Antiracista ha publicat i difós per les xarxes socials el passat pre-institucional del regidor de PxC Salt Sergio Concepción. En aquestes imatges es pot veure l’actual regidor acompanyat de dues persones més davant del camp de concentració polonès d’Auschwitz. Han mostrat també una altra fotografia on Concepción es retrata amb el líder del partit neonazi grec Alba Daurada, Nikólaos Mikhaloliakos, empresonat per la seva implicació en la mort del raper antifeixista Pavlos Fyssas. Per últim han destacat també una polèmica fotografia on Sergio Concepción, vestit de civil, empunya una arma automàtica, una Mini–Uzi, envoltat de més companys armats i vestits amb roba militar que mostren una bandera de les Joventuts de PxC.

Tant Sergio Concepción com Sergi Fabri, també regidor de PxC Salt, han estat presents a la concentració.