A.J. Ruz exigeix una rebaixa salarial del 30% a la plantilla pels “perjudicis econòmics” causats durant la vaga

30 març 2015
16936541682_f8c1e96578_o
Carles Massegué (centre), delegat i representant dels treballadors de CCOO de A.J. Ruz de Sils, juntament amb els delegalts de CCOO de Girona, durant la roda de premsa anunciant la tornada a la vaga / Carles Palacio

La treva mantinguda pels treballadors de l’empresa A.J. Ruz de Sils ha durat ben poc. Després de tres mesos de vaga indefinida, els treballadors i l’empresa havien pactat revisar el conveni laboral, però no s’ha arribat a cap acord. Segons ha informat el comitè d’empresa, A.J. Ruz exigeix una rebaixa salarial del 30%, cosa que impedeix continuar la negociació. L’empresa justifica la rebaixa adduint que els treballadors han causat “perjudicis econòmics” durant la vaga.

L’assemblea de treballadors qualifica aquesta actitud de “prepotent” i ha decidit apostar per una vaga parcial indefinida. La vaga començarà el 6 d’abril i s’allargarà tots els dissabtes fins que s’escoltin les seves reivindicacions. Segons Pau Gàlvez, secretari general de la federació de serveis privats de CCOO, l’empresa segueix enviant els horaris de treball poc temps abans de començar la jornada laboral i se segueixen superant amb escreix les quaranta hores setmanals. Gàlvez també adverteix que seguiran pressionant l’administració perquè moguin fitxa en el conflicte.

113 dies de vaga indefinida

El conflicte a A.J. Ruz es va desencadenar l’octubre de l’any passat, quan l’empresa va acomiadar un treballador que volia presentar-se a les eleccions sindicals. Una part de la plantilla es va posar immediatament en peu de guerra contra una empresa que estava acostumada a actuar amb absoluta impunitat. Malgrat que Inspecció de Treball va donar la raó als treballadors i que un jutjat social va condemnar l’empresa per haver vulnerat el dret de vaga, diverses administracions públiques han mantingut els contractes amb A.J. Ruz.