A propòsit de la ‘censura’ a Xavier Díez

21 abril 2016

L'1 d'abril Xavier Díez va publicar al mitjà digital Crític un article d'opinió titulat Gihadisme a Europa, una guerra de creences. Davant la polèmica que va generar, vam oferir a l'Espai Antiracista la possibilitat d'escriure una rèplica de 6.000 caràcters. L'article es va publicar el 16 d'abril, escrita per Narcís Díaz.

Dos dies més tard, Xavier Díez ens va enviar una rèplica de 16.000 caràcters i ens va demanar que la publiquéssim tan aviat com fos possible, perquè volia defensar-se d'unes acusacions que considerava "injustes i desencertades". Després de parlar-ne entre nosaltres, vam respondre-li que els arguments que s'exposaven a l'article estigmatitzaven les persones musulmanes i el vam animar a publicar-lo en un altre mitjà o al seu bloc personal. Ara bé, com que el dret de rèplica està reconegut per la Llei orgànica 2/1984, vam oferir-li la possibilitat de publicar-lo a l'ARIET sempre i quan reduís l'extensió fins als 6.000 caràcters, la mateixa que l'article de Narcís Díaz, per no ocasionar un desgreuge comparatiu.

El correu electrònic que li vam enviar és aquest:

Benvolgut Xavier,

L'Ariet, com a projecte de comunicació assembleari, no se sent còmode publicant aquest article. Considerem que els arguments que desgranes ja els publiquen habitualment altres mitjans de comunicació amb molts més recursos que el nostre. Creiem que aquests arguments no haurien de tenir cabuda en un mitjà alternatiu, perquè contribueixen a estigmatitzar la comunitat musulmana i enforteixen el discurs de la ultradreta. T'animem, per tant, a publicar aquest article en un altre mitjà o al teu propi bloc personal.

Si insisteixes en respondre des de l'ARIET, ho farem per imperatiu legal, respectant el teu dret de rèplica. En aquest cas, hauràs de reduir l'extensió de l'article fins als 6.000 caràcters, que és l'extensió de l'article del Narcís Díaz.

Quedem a l'espera de la teva resposta.

Dolgut per aquesta resposta, Xavier Díez va publicar l'article sencer al seu bloc, acusant-nos, de passada, d'haver-lo "censurat". La realitat, tanmateix, és que sempre hem respectat el seu dret a rèplica malgrat que no considerem els seus arguments apropiats per un mitjà com l'ARIET. Que Xavier Díez ens acusi de "censura" perquè no ens volem sotmetre als seus desitjos, no només és presumptuós, sinó també molt deshonest. Utilitzar la paraula "censura" amb aquesta lleugeresa no és propi d'algú que se suposa que coneix la història d'aquest país.

L'ARIET no defuig les polèmiques. Sempre seran benvingudes si fomenten el debat i ajuden a posar nous elements sobre la taula. Ara bé, no volem que s’utilitzi aquest espai per reforçar postures que estigmatitzen els col·lectius vulnerables. Com a fermes defensores d’un periodisme compromès i transformador, observem amb preocupació com es criminalitzen les persones musulmanes des de tota mena de mitjans de comunicació. Des de l'ARIET no volem alimentar discursos que ataquen una part de les nostres conciutadanes, de la mateixa manera que no volem alimentar els discursos sexistes o homòfobs.

Esperem que aquest breu comunicat contribueixi a finalitzar el debat de si és o no és democràtic l’ARIET, per tornar al debat principal: com combatre la islamofòbia.