Abraçades al mar contra les prospeccions petrolieres

propseccions2
Durant l’acció s’ha desplegat una pancarta i s’ha llegit el manifest / Marc Planas

La platja del Portitxol de l’Escala ha estat l’escenari aquest dissabte 28 de juny d’una acció contra les prospeccions de petroli que amenacen les costes del Mediterrani, als Països Catalans i Andalusia, i de l’Atlàntic, a les illes Canàries. L’acció ha aplegat una vuitantena de persones que han mostrat el seu rebuig a les prospeccions petrolieres de diverses empreses transnacionals i/o especulatives.

L’acció d’aquest dissabte ha estat la primera acció coordinada per les entitats i plataformes contràries a les prospeccions d’hidrocarburs de tot l’Estat espanyol i s’han fet accions similars en un total de 25 localitats repartides en diversos punts geogràfics, des de Tenerife i Fuerteventura fins a Mallorca, Menorca, Formentera i Eivissa tot passant per València. Les entitats ecologistes alerten del perill d’accidents i vessaments de petroli, dels riscos que suposen les prospeccions per als ecosistemes marins i de l’afectació en el sector turístic. Les accions de rebuig a les prospeccions petrolieres s’emmarquen en la defensa d’un nou model energètic basat en l’estalvi energètic i les energies renovables.

A les sis de la tarda, amb molt de sol i la platja plena de banyistes, els participants s’han descalçat i han format una fila al llarg de la platja. Amb els peus a l’aigua i amb cartells on es llegia Aturem les prospeccions, l’acció ha durat prop d’un quart d’hora. Durant l’acció s’han explicat, en diversos idiomes, les agressions que les prospeccions causen al territori. Finalment s’ha llegit el manifest conjunt.

El Síndic de Greuges de Catalunya investiga les prospeccions a la costa catalana

Aquest divendres el Síndic de Greuges de Catalunya va anunciar que ha obert una investigació per determinar si les administracions han actuat de manera irregular pel que fa a les autoritzacions i si aquest tipus d’explotacions vulneren drets ambientals d’àmbit estatal o europeu. El Síndic ha iniciat aquesta actuació d’ofici alertat per les diverses protestes ciutadanes que ja s’han portat a terme davant del Parlament català, a la platja de la Barceloneta, etc…, i per les al·legacions als permisos de prospeccions presentades per la Plataforma Aturem les Prospeccions.

Actualment a Catalunya hi ha prospeccions de petroli a la costa de Tarragona i n’hi ha de previstes al delta de l’Ebre i a la Costa Brava.

Repsol YPF amenaça les Canàries.

El març de 2012 el govern espanyol va aprovar l’inici d’operacions petrolieres a les illes Canàries dins d’espais declarats Reserva de la Biosfera per les Nacions Unides. Les extraccions es preveuen a una profunditat de més de 5.000 metres per sota del fons marí i a més de 1.500 metres de la superfície del mar. L’esgotament del petroli convencional condueix les empreses privades i estatals a buscar petroli en llocs cada cop més difícils, amb més costos i de forma més perillosa.

L’empresa Repsol YPF acumula un llarg historial d’agressions al territori i als drets humans des de fa més de 30 anys, aquest cop truca a les portes de les illes Canàries. El deute ecològic es va eixamplant dia a dia amb les noves operacions de les empreses transnacionals, ja que no assumeixen dins els seus costos els greus impactes socials i ambientals que genera l’activitat extractiva.