Absolt el responsable de les càrregues policials durant la celebració dels 20 anys de la UdG

30 novembre 2013
Càrrega policial a la UdG Directa Girona
Càrrega policial a la UdG / Xavier Planas

L’Audiència Provincial ha confirmat l’absolució del sotsinspector dels Mossos d’Esquadra responsable de les càrregues policials durant la celebració dels 20 anys de la Universitat de Girona (UdG).

El cas es remunta al 16 de desembre del 2011, quan el Rectorat va convidar el president de la Generalitat, Artur Mas, a encapçalar els actes de l’aniversari de la UdG. El context de retallades en drets socials, i particularment en el camp de l’educació, comandades per CiU, va propiciar que tant des del col·lectiu de treballadores de la UdG com des de l’estudiantat es convoquessin protestes. Les mobilitzacions van saldar-se amb una desproporcionada càrrega policial que va provocar ferides a una desena de persones que van haver de ser ateses pels serveis mèdics.

La sentència, és absolutòria pel que fa a la responsabilitat del sotsinspector amb número de TIP 3772 i justifica un ús proporcionat de la força, però remarca els excessos comesos per part dels antidisturbis que van participar-hi. En aquest sentit afirma que “el uso de la fuerza fue proporcionada, a excepción de las lesiones causadas a dos de ellos, tachadas de gratuitas y desproporcionadas por el juez de instrucción (…) de los excesos que pudieron haber cometido alguno de los agentes a sus órdenes“.

La impossibilitat d’identificar les agents responsables de les agressions, tot i que és obligatori que portin el distintiu personal visible, fa impossible jutjar-los i condemnar-los. En aquest sentit des del Grup Antirepressiu de Girona ja es va denunciar en el seu moment que “la impunitat policial és total: quan és impossible amagar la brutalitat policial, aleshores no es pot condemnar el responsable de l’operatiu perquè la responsabilitat és dels agents, i els agents no es poden condemnar perquè no estan identificats.”

Diferents processos pels mateixos fets

L’acusació contra el sotsinspector era només una de les causes que es van obrir arran de les mobilitzacions que hi van haver aquell dia. Una altra causa implica diversos agents dels Mossos d’Esquadra per maltractaments i lesions durant la detenció d’un dels manifestants. Finalment els jutjats han obert imputat 12 persones que van participar en les mobilitzacions per atemptat a l’autoritat i danys.