Aigües de Blanes, investigada judicialment per possibles irregularitats als comptes

Aquesta empresa està dirigida per Narcís Piferrer, l'ex-conseller delegat d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter que és investigat als jutjats de Girona per apropiació indeguda i administració deslleial d’aquesta societat.

27 octubre 2016
Aigües de Blanes/ Xavier Puig
Aigües de Blanes/ Xavier Puig

Els jutjats de Blanes estan investigant possibles irregularitats en la comptabilitat i la gestió de l’empresa que proveeix el servei d'abastament d'aigua al municipi, anomenada Aigües de Blanes SA. Segons ha pogut saber l'ARIET, aquestes investigacions es fan a instàncies de la Fiscalia, i tenen origen en un informe elaborat el 2014 per la Sindicatura de Comptes sobre la comptabilitat presentada per Aigües de Blanes en l'exercici 2011.

Aigües de Blanes gestiona el servei d’abastament d’aigua a aquesta localitat de la Selva marítima des de l’any 1992, moment que es va privatitzar el servei. L'empresa està formada per l’Ajuntament de Blanes, que té el 51% de les accions, i la societat Girona SA, que en posseeix el 49% restant. Aquesta darrera societat fa 40 anys que també està darrera de la gestió del servei d’aigua de la ciutat de Girona, actualment a través de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, SA (AGISSA).  

Es dóna, a més, la circumstància que aquesta participació de Girona SA en les dues empreses d’aigua ha fet que Narcís Piferrer, conseller delegat d’AGISSA fins el juliol d’aquest mateix any, també sigui avui dia el màxim directiu d’Aigües de Blanes. Piferrer, a qui l’ARIET va entrevistar el 2015 i que té un passat amb foscos antecedents (va ser condemnat el 1990 per agressió i coaccions a un antic soci), actualment també es troba investigat pels jutjats de Girona, a causa d’una demanda presentada per la CUP per administració deslleial i apropiació indeguda durant la seva etapa al capdavant d’AGISSA.

Un altre dels noms rellevants del consell d’administració d’Aigües de Blanes és el de Tomàs Sobrequés, que va ser regidor de l’Ajuntament de Girona per part del PSC durant 24 anys seguits, molts com a mà dreta de Joaquim Nadal. De fet, Sobrequés era el primer tinent d’alcalde el 1992, quan l’Ajuntament nadalista va decidir adjudicar, sense concurs públic, el servei d’aigua a Girona SA (el contracte amb la qual ja havia finalitzat) a través de la creació de la societat mixta AGISSA. Posteriorment, ja fora de l’Ajuntament, Sobrequés entraria al consell d’administració de Girona SA, i de retruc també al d’Aigües de Blanes.

A més, Piferrer i Sobrequés són presents també al consell d’administració d’una altra empresa íntimament relacionada amb Aigües de Blanes: Blanes Medi Ambient, SAU (BMA). Sobrequés n’és conseller i Piferrer, conseller delegat. Aquesta empresa es va crear el 2004 com a filial d’Aigües de Blanes per encarregar-se de la gestió de la deixalleria municipal. Avui mateix, però, l’equip de govern de Blanes porta al ple de l’Ajuntament una proposta perquè la gestió de la deixalleria deixi de correspondre a aquesta empresa i l'assumeixi el Consell Comarcal de la Selva. Tal com han confirmat fonts de l'empresa, aquesta proposta implica que l’Ajuntament de Blanes compri a Girona SA el 49% d'accions de BMA que té aquesta societat privada, per valor d'uns 65.000 €. Segons ha declarat l'Ajuntament blanenc a l'ARIET, els motius d'aquesta decisió són que "Aigües de Blanes no té cap relació amb el món del reciclatge" i que pretenen reduir els costos del servei, que actualment genera un deute per al municipi d'aproximadament 200.000 € anuals.