“Amb el decorat de Joc de Trons es poden pagar tres biblioteques com la Montfollet”

Entrevista amb Xavier Villarreal, president de l'AMPA Montfalgars i portaveu de la campanya #LaMontfolletNoEsToca

8 juny 2016
Xavier Villarreal / Carles Palacio
Xavier Villarreal / Carles Palacio

El barri de Santa Eugènia està en peu de guerra. D’un dia per l’altre, l’Ajuntament de Girona ha trencat el conveni que permetia finançar la biblioteca Montfollet, un espai de cultura situat en un dels barris més humils de la ciutat. Mantenir la biblioteca, de la qual es beneficien centenars de nenes i nens, tan sols costa 16.000 euros l’any, però sembla que aquesta és una càrrega massa feixuga per l’Ajuntament, que vol reduir l’aportació fins als 4.000 euros.

Mares i pares de l’escola Montfalgars, on es troba la biblioteca, ràpidament s’han mobilitzat per exigir que es mantingui l’aportació municipal. La campanya #LaMontfolletNoEsToca no és només un conflicte veïnal, sinó també una esmena a la totalitat a un model de gestió cultural que prioritza els grans festivals en detriment de petits projectes que fomenten la cultura popular i el teixit associatiu. En parlem amb Xavier Villarreal, president de l’AMPA i portaveu de la campanya #LaMontfolletNoEsToca.

"La Montfollet és un punt de cohesió i d'accés a la cultura'"

Quin és l’origen de la biblioteca Montfollet?

El projecte va néixer l’any 2008. El teixit associatiu de Santa Eugènia el va posar en marxa quan l’antiga biblioteca Salvador Allende va passar a l’Espai Marfà. El sector no es podia quedar orfe d’equipaments culturals. Pensa que a Santa Eugènia la densitat de població és de 12.000 persones per quilòmetre quadrat, quan la mitjana a Girona són 2.000!

I com funciona?

És una biblioteca de barri. Està oberta cada tarda de dilluns a divendres. Donem suport als estudiants, fem activitats culturals, tallers... Va començar com una prova pilot i de mica mica s’ha anat consolidant. Actualment hi passen unes 500 persones cada mes. N’estem molt orgullosos. És un punt de cohesió i d’accés a la cultura. El 2011 fins i tot ens van donar un premi estatal de bones pràctiques educatives.

I tot això quant costa?

Quan va acabar la prova pilot, l’any 2012, vam signar un conveni amb l’Ajuntament a través del qual es comprometia a col·laborar amb 16.000 euros. Amb aquests diners paguem la dinamitzadora i els materials de biblioteca. L’escola i l’AMPA també hi posen una mica de diners, quan poden.

Això és el que està en perill.

Sí. L’Ajuntament ha trencat el conveni i a canvi ens ofereix una subvenció de 4.000 euros, amb la qual ni tan sols podríem pagar la dinamitzadora. Això es va decidir d’un dia per l’altre, sense diàleg, prescindint de la taula comunitària que s’encarrega de la gestió de la biblioteca.

Quina raó us han donat?

Diuen que volen obrir biblioteques en altres centres escolars i que els 16.000 euros s’han de repartir. Que és una qüestió d’igualtat.

Consideren que rebeu un tracte de privilegi.

Exacte. Diuen que s’han de buscar “fórmules alternatives de finançament”, perquè l’Ajuntament no es pot permetre 16.000 euros per una biblioteca de barri.

Això ho diu un Ajuntament que cada any es gasta 400.000 euros en muntatges florals... 

L’àrea de Cultura té un pressupost de 10 milions d’euros. Estem parlant del 0,15% del pressupost. Amb el decorat de Joc de Trons es poden pagar tres biblioteques com la Montfollet.

Per això vau iniciar la campanya #LaMontfolletNoEsToca.

Sí. Reclamem que es mantingui el finançament, perquè l’AMPA no es pot fer càrrec de tot. També volem que la Montfollet depengui de l’àrea de Cultura i del servei municipal de biblioteques. L’Ajuntament ens proposava que depengués de l’àrea de Serveis Socials, però no hi estem d’acord. Una biblioteca és un equipament cultural, no “llibres per als pobres”. És una qüestió de dignitat!

I quina resposta heu tingut?

Avui [per dilluns] ens hem reunit amb l’alcaldessa, que ha tingut més sentit comú que l’àrea de Cultura. Ha entès els motius de la campanya i ens ha dit que estudiarien la possibilitat d’incloure el pressupost de la Montfollet en el servei municipal de biblioteques. Ho considerem molt positiu, però nosaltres no pararem fins que hi hagi una proposta ferma que permeti mantenir la biblioteca en les mateixes condicions que fins ara.