Amb energia renovada

12 febrer 2015
Vista general dels activistes i la MAT passant per Cartellà / Sergi Vázquez
Vista general dels activistes i la MAT passant per Cartellà / Sergi Vázquez

La instal·lació de torres de la línia de molt alta tensió en alguns nuclis urbans no respecta les distàncies mínimes fixades com a mesura de seguretat, i col·lectius i persones contràries a aquest model d’infraestructures continuen les seves accions de protesta amb energia renovada.

D’aquesta manera la campanya Desmuntem la MAT i Assemblea No a la MAT Girona van programar diumenge dia 8 de febrer a les 10 del matí una caminada per diversos paratges i veïnats entre Sant Gregori i Canet d’Adri per evidenciar una zona per on passa la infraestructura elèctrica on no s’han respectat les distàncies mínimes de seguretat recollides en el projecte implementat per la mateixa Red Eléctrica Española (REE), empresa privada encarregada de desplegar aquesta gran infraestructura que permetrà la interconnexió elèctrica amb França

Les distàncies mínimes de seguretat imposades per la Generalitat de Catalunya en un informe emès pel Departament d’Economia i Finaces l’any 2009, establien que calia mantenir una distància mínima de 100 metres respecte de les cases aïllades, si fem memòria podrem recordar el cas de Fellines per comprovar amb quin encert mesuren les distàncies, i una altra de 500 metres respecte dels nuclis urbans. Aquestes irregularitats, aquesta aparent pressa per muntar les intal·lacions, poden comportar greus conseqüències perjudicials per a la salut i el paisatge. Com és, doncs, que les autoritats gosen considerar certes normatives més flexibles que d’altres? I aquí, la Generalitat sembla que no ha fet sentir prou la seva defensa de la ciutadania i del territori.

Territori envaït per gegants de 55 metres d’alçada

Passades les deu del matí Jordi Navarro (regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona) i Marcel Bartumeus (membre de la Plataforma No a la MAT) van ser els encarregats de presentar la jornada i seguidament es va sortir de Cartellà per arribar fins a la primera parada del recorregut, el veïnat de la Vileta, on van poder evidenciar que entre les cases del veïnat i les torres de la MAT hi havia menys dels 500 metres de seguretat exigits. I entre les persones congregades, alguns comentaris amb ironia «què no tenen en aquest veïnat que no els fa necessària aquesta mínima distància de seguretat?»

D’altra banda, en aquesta zona hi coincideixen, ara com ara, la línia de 220 kV i la de la MAT, de 400 kV. I just sota l’encreuament dels cables d’una i altra, el doctor Santi Giol hi va fer algunes explicacions sobre els efectes nocius que els camps electromagnètics poden provocar en la salut. Giol ho relacionava sobretot amb l’efecte que poden tenir sobre la cèl·lula humana. «És evident que el fet que una cèl·lula precancerosa estigui sotmesa a uns camps electromagnètics d’un determinat nivell fa que evolucioni aquest procés cancerós, i cal tenir en compte que possiblement el 30% de les persones que estem aquí tenim cèl·lules precanceroses.» Segons plantejava Giol: «El gran problema amb la MAT és que s’ha produït tot un debat sobre l’impacte en el territori, és a dir un debat paisatgístic, però l’impacte sobre la salut humana no s’ha qüestionat perquè, evidentment, REE ho ha torpedinat; segons el meu entendre, perquè és el debat més delicat.»

En la seva intervenció, Santi Giol va contrastar la manera com s’ha construït aquesta infraestructura aquí i com s’ha fet a França. A l’Estat veí la línia ha estat soterrada i és de corrent continu, molt més segura pel que fa a possibles efectes nocius en la salut. Naturalment apuntava, com a explicació que aquí no s’hagi fet de la mateixa manera, que tant l’Estat español com REE, amb connivència amb la Generalitat, tenen uns interessos concrets i han recorregut a argumentacions poc consistents perquè la línia no fos ni soterrada ni de corrent continu. Però a més reflexionava sobre el fet que aquí hi ha hagut dos fronts que no s’han posat d’acord o no han anat a l’una: els que plantegen o accepten la MAT amb uns mínims i unes condicions de construcció, i els que no volen la MAT de cap manera, ni aquí ni enlloc. Segons reflexionava Giol: «A França han coincidit totalment i des d’un inici a exigir quin model i com s’havia d’instal·lar.»

La següent cita, la inauguració oficial

Seguint el tram de torres sobresortints d’entre l’arbreda es va arribar a la parada a Sant Joan de Montbó, on Víctor Cánovas informava de la data i el lloc de la inauguració oficial de la MAT, i animava a ser-hi presents «per veure si els molestem una mica en la inauguració». El 20 de febrer és la data en què Mariano Rajoy, president del govern espanyol, i Manuel Valls, primer ministre francès, inauguraran oficialment la línia al municipi de Montesquiu d’Albera (Montesquieu-des-Albères), al Llenguadoc-Rosselló, i segons va afirmar Cánovas, també hi serà Artur Mas, president de la Generalitat, al qual va retreure: «Tanta independència que demana i aquest dia serà allà donant la mà al primer ministre de França i al president d’Espanya.»

Finalment va recordar que s’anirien fent convocatòries de suport per les 44 persones imputades en accions de protesta contra la MAT.

Mesures per a l’estalvi energètic

El recorregut es va tancar amb l’arribada altre cop a Cartellà on membres de la Xarxa per la Sobirania Energètica van mostrar un taller per instal·lar un kit solar i van informar sobre mesures per aconseguir un estalvi energètic, dins la campanya DESOLBEDIÈNCIA, que lluita contra l’oligopoli energètic i la permissivitat amb què hi actua el govern espanyol que, a més, castiga l’autoconsum.

La jornada finalment es va tancar amb prop d’un centenar de persones entaulades a l’aire lliure i gaudint d’una calçotada amb vistes.