Arrenca a Girona el 8è Festival d’Art Independent Pepe Sales

24 gener 2015

Inauguració del festival Pepe Sales /Toni Ferragut
Inauguració del festival Pepe Sales /Toni Ferragut

 

Som a finals de gener i, com cada any des de en fa vuit, la ciutat de Girona té una cita clau amb la cultura. Des del 23 de gener i fins a l’11 de febrer, el Barri Vell acull el Festival d’Art Independent Pepe Sales, que aquest any s’inspira en la poetessa Renée Vivien.

El divendres passat, un centenar de persones es varen aplegar al Centre Cultural La Mercè per presenciar la inauguració del festival. Enguany, l’exposició d’arts plàstiques trencava amb els esquemes d’anys anteriors i proposava que les espectadores, mitjançant un happening col·lectiu, esdevinguessin artistes, dibuixant al costat d’una vintena d’autores. L’exposició, anomenada Lesbiana, restarà oberta al públic fins al final del festival.

Després d’un breu parlament, en què es va remarcar la importància del dret al propi cos, la companyia Las Lo Las va iniciar la seva actuació; dansa contemporània i aèria al bell mig del pati de la Mercè.

Finalment es va llegir en francès i català el poema “Désir”, i s’enllaçava així l’erotisme d’aquest amb el sensual mapping final: una projecció interactiva entre dues noies on el públic, altra vegada, va acabar sent-ne el protagonista.

Figures artístiques poc conegudes

El Festival d’Art Independent Pepe Sales recupera figures artístiques que per diferents motius no han sigut valorades merescudament en el seu moment, com Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Lluís Vilà, Carilda Oliver Labra o el mateix Pepe Sales, i les dóna a conèixer.

Enguany, el festival se centra en la figura de Renée Vivien, una poetessa que va néixer a Londres el 1877, però que als 21 anys s’instal·là definitivament a París, on es va desenvolupar com a persona i artista. Vivien provenia d’una família burgesa, però com a bona artista romàntica va acabar pobra i endeutada. Tenia un aspecte androgin i es declarava obertament lesbiana. La seva producció poètica és totalment contemporània i es caracteritza per la seva intensitat, el seu erotisme i el seu pessimisme. Vivien va morir als 32 anys, víctima de la seva addicció al tabac, l’alcohol i les drogues.

Diversos artistes locals participen de forma voluntària en el festival Pepe Sales, que es proposa lluitar contra la cultura massificada i consumista i que reclama un món més savi, lliure i tolerant.