Arxiven la causa contra cinc feministes de Banyoles que van protestar durant una missa contra la reforma de la Llei de l’avortament

22 octubre 2014

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Girona ha arxivat la causa contra cinc feministes que el febrer d’enguany van interrompre una missa a Banyoles per protestar contra la reforma de la llei de l’avortament promoguda per l’exministre Alberto Ruiz Gallardón. Les cinc persones encausades s’enfrontaven a una pena de presó d’entre sis mesos i sis anys per un delicte contra la llibertat religiosa.

El jutge Manuel Ignacio Marcelo Ruiz ha assumit el plantejament de la defensa i ha arxivat la causa perquè durant la protesta, que va durar dos minuts, no es van intimidar les persones que assistien a la missa i tan sols es van cridar proclames genèriques a favor de l’avortament lliure i gratuït. El jutge estima, a més, que la protesta estava emparada pel dret fonamental a la llibertat d’expressió.

L’arxiu provisional de la causa ha esdevingut definitiu perquè tres dies després de la resolució no s’hi ha presentat cap recurs. Júlia Moragues, membre del col·lectiu feminista Les Heretges, s’ha mostrat satisfeta per la victòria. “Ens ha sorprès que tot s’hagi resolt tan ràpid”, ha explicat Moragues. L’activista creu que les persones que van presentar la denúncia no han volgut recórrer perquè “hi havia massa pressió” i considera que “els ha sortit el tret per la culata”.

El regidor Lluís Costabella nega haver denunciat les feministes

La denúncia fou promoguda pel mossèn Ramon Pijoan i pel regidor de Convergència a l’Ajuntament de Banyoles Lluís Costabella, que ni tan sols es trobava a l’església en el moment de la protesta. Júlia Moragues considera que l’Ajuntament va pressionar el mossèn perquè denunciés les feministes, ja que en les seves declaracions el rector va treure ferro a l’incident. Segons Moragues, l’Ajuntament ha volgut utilitzar aquest cas per “escarmentar” i “perseguir políticament” els moviments socials de Banyoles.

L’ARIET ha pogut contactar amb Lluís Costabella, que ha assegurat que mai no havia presentat cap denúncia i que aquesta informació havia estat publicada de forma errònia pel mitjà Ràdio Terra. Costabella ha reconegut que el dia de la protesta no es trobava dins de l’església, però que els Mossos d’Esquadra li havien demanat que identifiqués algunes persones que apareixien en el vídeo de l’acció.