Les treballadores de les ambulàncies augmenten la pressió amb una vaga indefinida

Un centenar de vaguistes de l'empresa Transports Sanitaris de Catalunya es van manifestar dissabte pels carrers de Girona

11 setembre 2017
Les treballadores d'ambulàncies varen tallar la Ronda Ferran Puig de Girona /Carles Palacio
Les treballadores d'ambulàncies van tallar la Ronda Ferran Puig de Girona /Carles Palacio

Més d'un centenar de treballadores de l'empresa Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) es van manifestar dissabte a Girona per reclamar una solució al conflicte laboral iniciat el passat mes d'agost. Durant el transcurs de la manifestació, que va tallar l'avinguda Jaume I i la ronda Ferran Puig durant dues hores, es van escoltar consignes com “Fem fora a la màfia” i “Comín dimissió”, en relació al conseller de salut. La manifestació va acabar a la Devesa, on es va repartir informació entre les veïnes i es va celebrar un dinar popular.

Denuncien la falta d'implicació de l'administració

En declaracions a aquest mitjà, Juanra Rodríguez, portaveu del comitè de vaga, va deixar clar que “les nostres demandes no són de millores econòmiques, sinó socials. Volem millores pel que fa al servei, com per exemple que es millori l'estat de les bases i de les ambulàncies, moltes d'elles en un estat lamentable”. I és que, tal com denuncien els diferents sindicats que donen suport a la vaga, la qualitat del servei s'ha reduït molt des que TSC va rebre la concessió del servei.

Tot i que l'administració ha estat present en les diferents mediacions que s'han produït, les treballadores denuncien que fa falta una implicació de la Generalitat en el conflicte. Segons Adolfo Martín, membre del comitè de vaga i del sindicat STSG, no només no hi ha implicació per part de l'administració, sinó que es menteix sobre el conflicte. Segons Martín, el conseller de salut Antoni Comín va mentir divendres quan en seu parlamentària va afirmar que “els 12 punts que plantegem a l'empresa són unes reivindicacions secundàries, i que realment estem en vaga pel 40 i 41, els articles que fan referència a mobilització geogràfica i a la categoria professional. També va afirmar que el conflicte era exclusivament laboral i no de model de gestió”. Una afirmació que es va realitzar divendres davant de la interpel·lació per part de la diputada de Catalunya si que es pot (CSQP) Marta Ribas.

Segons Rodríguez, no és cert que el motiu principal de la vaga sigui el 40 i 41, com ja va explicar l'Ariet, l'empresa va modificar la categoria professional de les treballadores, tot i seguir fent les mateixes tasques. Davant de les negatives, l'empresa imposava desplaçaments de fins 90 quilòmetres del domicili. Rodríguez va recordar que “aquest tema ja està judicialitzat, per cert vam guanyar el primer judici, i hem tornat a demandar a l'empresa per presentar un nou 40 i 41”.

Vaga indefinida des del dia 8

Des de divendres passat, la vaga parcial que es realitzava els divendres ha passat a ser una vaga indefinida les 24 hores tots els dies de la setmana. Una mesura que, per Juanra Rodríguez, tot i ser desgastant per les treballadores, mantindran fins que l'empresa TSC i la Generalitat no posin solució als 12 punts plantejats per les treballadores. En aquest sentit, el portaveu del comitè de vaga ha lamentat els serveis mínims decretats pel Departament de Treball, del 90%. Per Rodríguez són “uns serveis molt elevats que limiten el dret a vaga”.