Bordils s’interessa per la xarxa de telecomunicacions mancomunada de Guifi.net

2 febrer 2015
un instant de la xerrada sobre Guifi.net a Bordils / Sergi Vázquez
Un instant de la xerrada sobre Guifi.net a Bordils / Sergi Vázquez

Un projecte en expansió? Doncs sembla que sí. Ahir Bordils va rebre diversos membres destacats de la xarxa de telecomunicacions Guifi.net que van informar gairebé 50 persones sobre el seu projecte. L’associació Guifi.net treballa per interconnectar les persones a través d’una xarxa oberta, lliure i neutral.

La xerrada informativa es va celebrar al Casal del poble a partir de la petició de la CUP de Bordils a l’equip de govern del consistori. La proposta de la formació independentista i d’esquerres vol fer arribar aquest model de cooperació de xarxa de telecomunicacions al poble. En concret, els membres de Guifi.net han proposat la instal·lació d’un supernode al campanar, des d’on es pot fer arribar fàcilment wifi a moltes cases. L’aprovació d’aquest projecte i el seu finançament seran acceptats per l’Ajuntament sempre que hi hagi un gruix de bordilenques que ho demanin. D’aquí que l’equip de govern hagi posat com a condició la celebració d’aquesta xerrada informativa i un mínim de persones interessades. Jordi Gou, membre de la CUP, ha declarat que “la idea és que aquest projecte, que és molt interessant, arribi a molta gent; i per això hem impulsat aquesta xerrada”.

Els membres de Guifi.net han explicat que són una associació sense ànim de lucre, nascuda a Gurb (Osona), i que va ajuntar-se a altres projectes existents. A partir de 2008 es va crear una fundació per acollir els serveis de telecomunicacions, tal com estipula la legislació. Des d’aleshores fins ara el creixement ha estat exponencial, i sobretot va arrelant per zones. A les comarques gironines cal destacar la implantació al Baix Empordà i la Garrotxa. El lema de Guifi.net és que cal cooperar, col·laborar i fer créixer el projecte per obtenir una xarxa oberta, lliure i neutral. I els ponents han destacat que això és molt important, ja que actualment es vol censurar o limitar certs aspectes d’Internet, la qual cosa és un atac a les llibertats.

Els ponents han fet una presentació amb el sistema operatiu Linux/Unix, davant les preguntes, sobretot de caràcter tècnic, de les assistents. La majoria de dubtes que han plantejat les bordilenques és sobre la utilització dels nodes particulars, que haurien d’anar a través de proxy. Això impedeix gaudir d’alguns serveis concrets d’Internet, com les descàrregues P2P o certs programes. Els ponents han respost que això no era impediment per a moltes usuàries de la xarxa i que, a més, hi ha l’opció de contractar un VPN econòmic per poder utilitzar tot el ventall d’opcions d’Internet. També han insistit que, ja sigui d’una forma o altra, pertànyer a Guifi.net permet, a més de la filosofia esmentada, diversos serveis avantatjosos respecte a les companyies comercials existents al mercat; a més d’un preu molt més econòmic i saber que els diners que es paguen van a un projecte col·lectiu.

En finalitzar la xerrada, un cert nombre de persones s’ha mostrat interessada en el projecte i en què Bordils es connecti al supernode situat a la muntanya dels Àngels per gaudir dels serveis de Guifi.net. Segons el ponent, es vol crear poc a poc una teranyina d’associades que facin arribar la xarxa mancomunada arreu del país.