CaixaBank retira la denúncia contra l’Ateneu Popular Salvadora Catà

Building Center, la filial immobiliària de CaixaBank, va retirar la denúncia un dia abans del judici per usurpació

18 juliol 2016
Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio
Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio

"Building Center va retirar la denúncia un dia abans de celebrar el judici"

En un comunicat fet públic a les xarxes socials, l’Ateneu Popular Salvadora Catà ha anunciat que Building Center, suposat propietari de l’immoble, ha retirat la denúncia per usurpació. La denúncia havia estat presentada per la constructora de CaixaBank el febrer passat, tot i que les diligències no es van obrir fins mesos després i no va ser fins a finals d’abril que els mossos d’esquadra van identificar Isidre Pallàs com a presumpte autor d’un delicte d’usurpació de béns immobles.

Pallàs va ser identificat quan estava descarregant material de la seva furgoneta a l’Ateneu Popular. La identificació es va produir en el marc de l’aniversari de l’espai, que l'1 de maig va celebrar el seu primer any.

La denúncia de Building Center va precipitar la preparació d’una campanya per evitar un previsible desallotjament un cop es fes el judici i es publiqués la sentència. Mireia Bazaga, advocada de l’Ateneu, explica que arran de la darrera reforma del Codi Penal, d’1 de juliol del 2015, els delictes d’usurpació han passat a esdevenir delictes lleus. La diferència no rau significativament en un canvi de penes però sí que escurça el procés perquè se suprimeix la fase d’instrucció. Això fa que els processos penals oberts posteriorment a la reforma es poden resoldre amb un marge de temps molt més curt. 

Aquest, però, no ha estat el cas de l’Ateneu,  perquè Building Center va retirar la denúncia un dia abans de celebrar el judici. De moment l’assemblea que gestiona l’espai no veu necessari continuar la campanya de defensa i resistència, tot i que en el comunicat fet públic puntualitzen que no baixen la guàrdia. 

Tot plegat deixa per ara una situació legal estable a l’Ateneu, que permet a l’assemblea centrar-se de nou amb força en el projecte popular. De moment i en ple mes de juliol, han fet pública una agenda farcida d’activitats, tot i que avancen que a l’agost en principi l’espai tancarà les portes fins setembre.