Capgirem Girona no participarà a les eleccions municipals

15 desembre 2014

[Slideshow "capgirem-girona" not found]

Capgirem Girona no farà el pas. En una assemblea celebrada el 13 de desembre al Centre Cívic Pla de Palau de Girona, la plataforma va decidir no involucrar-se de forma directa en les eleccions municipals de maig de 2015. Capgirem podria elaborar algunes propostes electorals, però ara per ara mantindrà un paper secundari en la política municipal.

Capgirem, que està formada per activistes de diversos moviments socials, va organitzar aquest dissabte una jornada d’activitats i participació ciutadana. Al matí, va instal·lar espais de treball en diversos punts de la ciutat, en els quals es podia parlar sobre cultura, habitatge o igualtats, entre altres. La proposta va agafar per sorpresa algunes persones, poc acostumades a parlar de política en un espai públic. Altres de seguida es van animar i van comentar algunes de les iniciatives més controvertides de l’Ajuntament de Girona, com l’adquisició del fons Santos-Torroella o el Vol Gastronòmic.

Després de dinar, una trentena de membres de Capgirem es van trobar al Centre Cívic Pla de Palau. A diferència d’altres entitats, que poden utilitzar aquest espai de forma gratuïta, Capgirem va haver de llogar-lo, ja que l’Ajuntament de Girona va considerar que es tractava d’una activitat “amb caràcter polític”. Aquesta decisió va generar força malestar dins de Capgirem, que sospita que el consistori vol obstaculitzar la seva activitat. Malgrat que la CUP ha donat suport explícit a la iniciativa, Capgirem prefereix definir-se com “un contrapoder” dels partits polítics.

Capgirem valora de forma desigual aquests primers mesos de feina. Les activistes reconeixen que el projecte va començar amb molta empenta, amb una assemblea amb més de setanta persones, però mica a mica ha anat defallint. Tot i això, Capgirem valora de forma molt positiva l’experiència, que considera “creativa” i “necessària”. Durant els darrers cinc mesos els grups de treball que conformen Capgirem s’han reunit de forma periòdica i han elaborat tota mena de propostes per millorar la ciutat.

De cara al 2015 Capgirem s’ha marcat diversos objectius per afavorir la participació de la ciutadania i per agilitzar la presa de decisions. En aquest sentit, es crearà un “secretariat permanent” que gestionarà el dia a dia de la plataforma i s’encarregarà de preparar les assemblees plenàries, que se celebraran el primer dijous de cada mes.

El punt més calent de l’assemblea va arribar a última hora de la tarda, amb el debat sobre les properes eleccions municipals. Algunes activistes van defensar que Capgirem s’hi havia d’involucrar directament, mentre que altres consideraven que el projecte no està prou madur. “Capgirem hauria de nodrir una candidatura àmplia per a les eleccions municipals”, va afirmar Alfons E., membre de Lluita Internacionalista. Yaiza B., per la seva banda, va assegurar que “Capgirem ha de ser un instrument que interpel·li els partits polítics. La seva prioritat ha de ser el carrer”.

Degut a la manca de consens, Capgirem ha descartat participar en una candidatura. A la propera assemblea plenària, prevista pel 8 de gener, el col·lectiu decidirà com s’involucra en les eleccions.