Conclou amb èxit la II Marxa d’homenatge als maquis celebrada a l’Empordà

Mas Puig / Víctor Manuel Cánovas
Mas Puig / Víctor Manuel Cánovas

Amb un cartell atapeït d’activitats s’ha celebrat a Capmany, a l’Empordà, la segona edició d’homenatge als maquis, entre emocionants retrobaments d’antics combatents que havien participat als grups autònoms dels 70. Entre les assistents cal destacar la participació de Jean Marc Rouillan i Txema Bofill, exmembres dels GARI; Jordi Soler Sugranyes, Pons Llobet i altres militants del MIL; familiars de l’assassinat per la guàrdia civil Agustín Rueda; i Enric Melich, exmaqui i exmembre de Defensa Interior, una organització creada pel Moviment Llibertari Espanyol a principis dels 60 amb la intenció de reactivar la lluita antifranquista.

Les jornades van començar el divendres 16 de maig al vespre amb la inauguració de l’exposició “1972 – 1984, Autonomia Armada”.  Aquesta exposició feia un repàs de fotografies i textos de diversos grups autònoms que van actuar principalment en territori català, com ara els GARI, l’OLLA i el MIL.

Una altra activitat destacada va ser la visita a una antiga base dels grups autònoms de finals dels 70, ubicada al terme municipal de Maçanet de Cabrenys, molt a prop de la frontera francesa. La visita a la masia va ser amenitzada per un excombatent dels grups autònoms del País Basc, que van explicar per què feien servir la masia. Jean Marc Ruillan per a la seva banda, va explicar també la història de la detenció de Juan José Gomes, àlies el Rubio. La seva detenció va significar el final de la funció de base d’operacions que fins aquell moment tenia la casa, ja que a causa de les coaccions i pallisses que va rebre Juan José, va delatar tot el que sabia a la policia. A la llarga, el Rubio,  ser un reconegut infiltrat de la Guardia Civil i el CESID, com va declarar ell mateix després d’assaltar el Banc Central de Barcelona el 1981 quan pretenia recuperar documents que comprometien a la casa reial espanyola.

Altres activitats que es van oferir durant les jornades van ser una xerrada protagonitzada per la historiadora Dolors Marín i Hortènsia Inés, sindicalista de la CNT – Solidarité Ouvrière de França. La xerrada titulada Anhels de canvi, dones joves i llibertàries, va comptar amb relats en primera persona de les ponents, que van explicar la seva incorporació en la militància llibertària durant la transició espanyola. Dolors Marín va reivindicar el paper de les dones en els grups combatents, que va qualificar “de rereguarda”, sovint facilitant feines d’enllaç. Aquest fet, segons Marín, s’explicaria pel rol de la dona en l’àmbit polític, paral·lel a molts altres àmbits, en què  les dones es veuen relegades a un rol més secundari, poc reconegut però primordial per assolir l’èxit.

També van celebrar-se concerts i la projecció del documental GARI, amb l’explicació posterior dels dos exmembres Txema Bofill i Jean Marc Rouillan, que van fer un repàs a les activitats del grup, com ara el segrest del director del Banc de Bilbao a París, l’intent d’atemptat al president espanyol Arias Navarro i els llaços existents amb els grups d’autonomia obrera d’Alemanya i Itàlia. Rouillan va insistir en la necessitat de l’organització com a eina de lluita i de deixar enrere vells dogmes i rancors que separen habitualment diferents posicions revolucionàries.