Condemnen un restaurant de la família Espelt per contractació irregular

5 desembre 2013
Restaurant l'Olivar d'en Norat / Terradepas
Restaurant l’Olivar d’en Norat / Terradepas

El Jutjat Social número 1 de Figueres ha condemnat el restaurant l’Olivar d’en Norat, propietat de la família viticultora Espelt, a pagar  6.664 euros a una treballadora acomiadada el gener d’enguany. La treballadora era una persona immigrada sense permís de residència que netejava el restaurant des de feia tres anys i que tan sols cobrava 500 euros mensuals per una jornada que superava amb escreix les 40 hores setmanals.

Maria Dolors Espelt Garriga, propietària del restaurant, va negar durant el judici cap mena de relació laboral i va assegurar que la treballadora només acudia a l’Olivar d’en Norat a demanar feina i menjar. Tanmateix, les proves aportades per l’acusació van demostrar que la demandant netejava el restaurant “com a mínim” des del 17 de juny del 2011. El tribunal condemna Maria Dolors Espelt a pagar la diferència entre el sou real de la treballadora i el que estipula el conveni col·lectiu. A més, el veredicte obre la porta a un possible procés penal contra una altra treballadora per fals testimoni. Segons ha pogut saber l’ARIET, Maria Dolors Espelt recorrerà la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La CNT de Figueres ha explicat que la condemna podia haver arribat fins als 42.000 euros si s’hagués pogut demostrar que la treballadora feia 3 anys que netejava el restaurant l’Olivar d’en Norat. A més, el sindicat assegura que aquest no és l’únic cas d’explotació laboral protagonitzat per la família Espelt sinó que és habitual que “intercanviïn” treballadores entre les diferents empreses de la família i que els salaris siguin inferiors als 4 euros l’hora. A banda de l’Olivar d’en Norat i del conegut Celler Espelt, la família també és propietària del grup empresarial Saiga, que ven productes relacionats amb l’agricultura, la ramaderia i la construcció.