De moment l’Obrador resisteix al desallotjament

Victòria momentània del CSA l’Obrador, que ha evitat aquest divendres el desallotjament. Una seixantena de persones s’han concentrat des de les 8h del matí a les portes d’aquest antic immoble situat al bell mig de Torroella de Montgrí.

23 juliol 2016
CSA L'Obrador /Helena Roig
CSA L'Obrador /Helena Roig

"La propietat de l'immoble és del Banc Popular i de diversos fons d'inversió de països del nord d'Europa"

El 23 de juliol era la data assenyalada pel jutjat de la Bisbal perquè el lletrat de l’administració executés la sentència que imposa un desnonament per precari. Després que passessin les hores s’ha evidenciat que no vindria ni el lletrat de l’administració ni operaris encarregats de tapiar la porta acompanyats de mossos d’esquadra.

La concentració davant de l’espai ha estat plàcida en tot moment i amenitzada amb música i una xocolatada. Les persones que hi donaven suport demostraven l’heterogeneïtat del projecte, amb una barreja intergeneracional i amb molta presència de la PAH Torroella. Escoltant i preguntant als veïns i veïnes dels carrers propers al centre social, hem comprovat que la resolució d’una sentència que implica el desallotjament no és ben vista ni té el suport del veïnat. Ans al contrari, el projecte iniciat fa poc més de 2 mesos per l’assemblea que gestiona l’Obrador, ha despertat la simpatia de bona part de la població, que ha vist amb bons ulls que s’usés un edifici abandonat des de feia desenes d’anys. En un carrer perpendicular al centre social tres veïnes feien petar la xerrada al mig del carrer. La conversació girava entorn del possible desallotjament i la conclusió era clara: “no fan mal a ningú”i una de les veïnes concloïa “sempre guanyen els mateixos, els bancs i els especuladors”. I és que la propietat de l’immoble no desperta gaire simpatia, ja que es tracta d’una copropietat entre el Banc Popular i un conglomerat de fons d’inversió de diversos països del nord d’Europa.

"El Banc Popular pretén enderrocar l'immoble per construir-hi blocs de pisos"

Un dels membres de l’assemblea insistia, en declaracions a l’ARIET, en la necessitat que tenia el poble d’un espai alliberat i gestionat de manera assembleària. “No hem parat de fer activitats i hem tingut bona rebuda”, assegurava. Quan hem preguntat per les relacions amb el nou equip de govern municipal –fa poc més d’una setmana una moció de censura presentada per ERC amb el suport de la CUP i altres candidatures locals va rellevar en l’alcaldia el convergent Jordi Cordón– han contestat que encara era massa d’hora per aventurar res, però que es podia intuir una actitud favorable al projecte de l’Obrador. Segons un dels membres de l’assemblea, l’antic equip de govern municipal tenia interès que es produís un desallotjament, perquè el projecte dels propietaris del immoble convergia amb els interessos del consistori. El Banc Popular pretén enderrocar l’immoble i aprofitar la meitat de la finca que és sòl urbanitzable per construir-hi blocs de pisos.

A les 12h les persones concentrades han improvisat una assemblea davant de l’Obrador en què han decidit que continuaran atentes al llarg dels següents dies per evitar que els tapiïn els accessos. A la tarda les activitats no s’han aturat i han anat a càrrec del col·lectiu local i artístic Buit.