Declaren sis mossos d’esquadra per les agressions a les antimonàrquiques

31 gener 2014

Sis agents de la Brigada Mòbil van declarar al Jutjat d’Instrucció Número 1 de Girona el 29 de gener, on havien estat citats per les lesions provocades a sis persones durant la manifestació antimonàrquica del 26 de juny de 2013.

Amb motiu de l’assistència del príncep Felip als Premis del Fòrum Impulsa al Palau de Congressos de Girona, es va convocar una concentració de rebuig a la qual van assistir membres de diverses formacions, com la CUP, Arran o la CGT i persones pertanyents a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

A la rotonda situada davant del Palau de Congressos els esperava un impressionant dispositiu policial amb deu furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra i un cordó integrat per una vintena  d’agents que impedien el pas al recinte. Segons fonts de la CUP, la concentració va transcórrer amb total normalitat fins que la policia va encerclar les manifestants i les va retenir. Quan les persones concentrades van intentar sortir-ne, els agents van carregar, van esquinçar la pancarta i van colpejar les assistents.

Després d’aquests fets els mossos van denunciar un militant de la CUP, que va declar el 12 de desembre com a imputat d’un delicte d’atemptat a l’autoritat.

Per altra banda, les activistes van denunciar que els antiavalots havien fet servir la violència de manera gratuïta. Gràcies a fotografies i vídeos de l’acte, les manifestants van aconseguir identificar sis agents amb els números TIP 5.252, 13.021, 3.624, 6.830 i 18.489 que, cosa excepcional en una manifestació, portaven visibles.

Amb les imatges obtingudes i els informes mèdics corresponents, el Jutjat d’Instrucció número 1 va iniciar una investigació i va citar a declarar els sis agents identificats, als quals s’imputa una falta per lesions.

Els mossos han declarat davant del jutge que durant la manifestació l’ús de la força va ser “el mínim imprescindible” i proporcionat a la situació, amb l’objectiu de mantenir un “espai de seguretat” per la visita del príncep.

Segons Benet Salellas, l’advocat de les persones denunciants, en canvi, “ells mateixos han reconegut que es tractava d’un dispositiu de vint agents antiavalots davant una manifestació que no era de més de vint persones”. Pel lletrat, els cops van ser “injustificats” i la força exercida pels agents en cap cas va ser “proporcional” a la situació. A  això cal afegir que els mossos d’esquadra van aturar la manifestació a 30 metres del Palau de Congressos, una distància “exagerada” si es té en compte que només es pretenia mantenir un espai de seguretat.

Es reobre el cas del Fòrum 2012

També es va citar per declarar el 30 de gener el subinspector 3772 perquè aportés informació relacionada amb el dispositiu policial que va deixar diverses ferides durant una altra protesta contra el Fòrum Impulsa l’any 2012. En aquell cas, el jutjat va arxivar el procediment perquè no es va poder identificar als antiavalots ja que, en paraules de Salellas, “el cap dels Mossos d’Esquadra es va negar reiteradament a donar-nos informació sobre els agents que haurien pogut causar les lesions”. Tot i això, l’Audiència de Girona va ordenar recentment reobrir el cas, motiu pel qual es va citar l’agent esmentat “perquè aporti informació, i sota l’advertència que, en cas que no ho faci, pot incórrer en un delicte de desobediència a l’autoritat”, va concloure Benet Salellas.

Durant la declaració, el subinspector va explicar davant del jutge que rebia ordres dels seus superiors, que estava encarregat de la vigilància de dos carrers i que no tenia responsabilitat del cordó policial on es van produir les agressions contra les concentrades. Per finalitzar va remarcar que al cordó hi havia comandaments que estan per sota d’ell i va aportar els seus números TIP, tal com li va requerir el jutge. Davant d’això, l’advocat de les manifestats demanarà que es citi a declarar els comandaments identificats.