Del 8 de març a la Vaga de Totes: crònica d’una setmana feminista a les comarques gironines

 

[Slideshow "8-de-marc" not found]

 

Un rebrot de col·lectius feministes ha sacsejat el discurs clàssic. Hem pogut observar com aquests darrers dos anys, una onada d’organitzacions, grups de dones i col·lectius, majoritàriament no mixtos, han començat a treballar entorn d’un discurs feminista que esdevé l’eix central de les seves reivindicacions. Aquests nous espais repartits arreu del territori han entrat amb força, fet que ha provocat el desplaçament en molts moments del discurs més institucional, i hi han contraposat un feminisme de classe, revolucionari i anticapitalista.

Una característica d’aquest nou discurs feminista és que s’ha construït al marge de les organitzacions més clàssiques i tradicionals. De tal manera que ens porta a pensar que ha estat necessari reconduir aquesta lluita molts sectors feministes s’han queixat històricament de la poca prioritat que ha tingut dins les organitzacions anticapitalistes, de l’esquerra i els moviments socials i construir-la fora d’aquestes organitzacions per dotar-la de la prioritat i la importància que es mereix. Aquest és un fet que ens pot ajudar a explicar el perquè de l’onada creixent de col·lectius feministes.

A les comarques gironines s’ha evidenciat la maduresa i l’arrelament d’aquests nous col·lectius feministes amb exemples com ara la Dalla, Malapècora, les Goges, les Heretges o l’Associació Feminista Mixta de la UdG. Aquesta maduresa s’ha materialitzat en forma d’una gran diversitat d’actes al llarg de la setmana i que han culminat amb el 8 de març, dia internacional de la dona treballadora.

Girona

A Girona, des del passat dimecres 4 de març, diferents col·lectius feministes van farcir d’activitats la setmana. A la Universitat de Girona, la recent formada Associació Feminista Mixta de la UdG va convidar la comunitat universitària a debatre i a formar-se sobre temàtiques com el qüestionament del gènere i la cultura patriarcal, a partir d’actes, xerrades, cinefòrums i un dinar.

Altres col·lectius con Endavant i la CGT també van celebrar al llarg de la setmana actes com ara una xerrada de la professora de psicologia de la UdG, Antonia Dorado, que va parlar sobre la divisió sexual del treball i els poders disciplinaris que regulen el comportament de les dones.

La setmana reivindicativa va culminar amb una petita marxa convocada pel col·lectiu feminista i anticapitalista Malapècora. L’acte es va iniciar a la plaça de la Independència i va reunir un centenar de persones que van recórrer el centre de la ciutat encapçalades per una pancarta amb el lema “8 M: A casa, a la plaça i al llit, vaga de totes”. La marxa va finalitzar amb un parlament que es va centrar en la necessitat de visibilitzar moltes feines que les dones porten a terme i que no són reconegudes com a tal, com ara les tasques reproductives. Van acabar reivindicant la campanya Vaga de Totes, llençada per diferents espais feministes, en què es proposa que les dones aturin la feina reproductiva i domèstica.

Banyoles

La colla castellera dels Esparxats realitzant un pilar de dones al final de la manifestació feminista de Banyoles / Sergi Vázquez
La colla castellera dels Esparxats realitzant un pilar de dones al final de la manifestació feminista de Banyoles / Sergi Vázquez

A Banyoles al llarg de la setmana també es van organitzar nombrosos actes. Les Heretges, el col·lectiu feminista i anticapitalista banyolí, ha estat el col·lectiu encarregat d’aglutinar les nombroses iniciatives. Durant setmanes han treballat per preparar la marxa del 8 de març convocada pel comitè de vaga representat per diferents col·lectius.

La marxa va començar a les dotze del migdia i un centenar de persones encapçalades per una pancarta on es podia llegir Nosaltres movem el món, ara l’aturarem” van recórrer el barri de la Farga, el centre i van acabar a la plaça Major, on es va prosseguir amb la lectura d’un comunicat. Durant el recorregut es van cantar càntics reivindicant la “vaga de totes” o “sense les dones no hi ha revolució”. La manifestació va transcórrer en un ambient festiu però reivindicatiu alhora, acompanyat d’una batucada. La plaça Major, on la manifestació va acabar, estava engalanada amb una exposició de fotografies de dones lluitadores i amb adhesius amb continguts feministes. La colla castellera dels Esparxats de l’Estany va finalitzar l’acte amb un pilar de dones.

Olot

A Olot s’ha viscut un cap de setmana intens i farcit d’actes feministes. A la capital de la Garrotxa, la Dalla, el col·lectiu feminista, ha fet de pal de paller de les múltiples iniciatives.

olot mural

Dissabte al matí a Can Trincheria, la Dalla va organitzar un col·loqui que va comptar amb la presència de l’advocada Laia Serra; la mestra i membre d’Òmnium Cultural, Lourdes Pujade; Salamata, treballadora d’una residència, i Alba Mir, comunicadora audiovisual. La xerrada titulada Dona i treball va tractar l’experiència laboral de les ponents explicada des d’una perspectiva de gènere.

El mateix dissabte a la tarda, l’Assemblea de Joves de la Garrotxa va portar a terme un taller de teatre social per a joves amb la intenció de tractar temes com ara els estereotips o les actituds sexistes.

Aquest 8 de març, s’ha inagurat l’homenatge històric de la dona treballadora pintant un mural amb l’associació cultural la Greda, on es pot llegir “les dones de veritat tenim corbes i rectes!”. A les dotze del migdia a la plaça del Cinema Colón, la companyia Pic – Pic, després de la lectura d’un comunicat, va portar a terme una performance. La cloenda dels actes es va celebrar amb un dinar popular organitzat per la CNT i la Dalla i que es va allargar amb una sobretaula amenitzada amb música en directe.

Les complertes jornades feministes d’Olot han estat una mostra de treball conjunt comunitari, on moltes associacions, entitats i organitzacions han posat el seu gra de sorra per contribuir a tenyir de lila la capital garrotxina. Les activats s’allargaran aquesta setmana, amb actes programats per la CNT.