Desenes d’actes recorden les víctimes de la violència masclista

27 novembre 2015
25N©IvetteRoig
Acte en record de les víctimes de la violència masclista a la UdG /Ivette Roig

Els col·lectius feministes de les comarques gironines han organitzat pel 25 de novembre un reguitzell d'actes per rebutjar la violència masclista, que s'han repartit durant tot el mes.

A Girona, una cinquantena d’estudiants es van concentrar al claustre de la Facultat de Lletres de la UdG per mostrar el seu rebuig a la violència masclista. La concentració, organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i l’Associació Feminista de la UdG, va comptar amb una performance que consistia en recordar cada una de les dones assassinades aquest any, 34 als Països Catalans i 98 al conjunt de l'Estat espanyol. Les estudiants van reclamar la necessitat de crear protocols de prevenció, detecció i actuació contra la violència masclista a tots els centres educatius, incloent-hi la UdG. Al vespre, l’Associació Feminista va organitzar una jam artística per reflexionar sobre la violència masclista.

Coincidint amb el 25N, va finalitzar el primer seminari feminista organitzat per la CUP de Girona, anomenat Economia i Gènere, que ha tingut lloc cada dimecres de novembre al Centre Cultural La Mercè. El col·lectiu feminista Malapècora, per la seva banda, va organitzar el 26 de novembre un taller d'autodefensa a l'Ateneu Salvadora Catà, on l'endemà inaugura l'exposició Contra la violència masclista, empoderem-nos, que conclourà amb una vesprada poètica.

A Banyoles les activitats es van concentrar el vespre del dia 25. Les Heretges, ARRAN Pla de l’Estany i altres col·lectius de Banyoles van organitzar una concentració a la plaça Major sota el lema No morim, ens maten!, que va agrupar un centenar de persones. Durant l'acte es va fer la lectura del nom de les dones assassinades als Països Catalans i per cada dona es va dipositar un parell de sabates al mig de la plaça.

A Olot, el col·lectiu feminista la Dalla i l’Assemblea de Joves de la Garrotxa organitzen durant tota la setmana unes jornades feministes. El dilluns van fer el tret de sortida amb una penjada de cartells a la plaça Clarà: 34 cartells i 34 clavells, un per cada víctima. A les set de la tarda, conjuntament amb el col·lectiu de dones Alba, van organitzar una concentració a les escales de Sant Esteve, que va aplegar un centenar de persones. Les activitats van seguir al local de la CNT, on l'endemà es va celebrar un cinefòrum sobre la pel·lícula Big Eyes, de Tim Burton, per debatre sobre la violència psicològica, estructural i física que apareix al film. Finalment, dissabte 28 de novembre hi haurà dos tallers, un d’autodefensa emocional, a les 10:30 al local d’Entitats del carrer Proa, a càrrec del Col·lectiu Calidoscòpia, i un d’autodefensa física, al gimnàs Magic Master. Els tallers tenen places limitades i per això cal fer inscripció prèvia.