Dos atacants de l’Escola d’Hostaleria de Girona són activistes de Plataforma per Catalunya

10 novembre 2014
unnamed
Imatges de l’atac i imatges de PxC

Almenys dues de les persones que ahir van intentar rebentar la consulta del 9N a l’Escola d’Hostaleria de Girona pertanyen a l’entorn de Plataforma per Catalunya. Així ho ha pogut descobrir l’Ariet després de comparar les fotografies de l’atac amb les imatges publicades per aquesta organització a la seva pàgina de Facebook. Tal com es pot veure, els dos atacants haurien participat en diversos actes pretesament benèfics organitzats per les Joventuts Identitàries, la branca juvenil de PxC, durant els darrers mesos. En les imatges, els dos atacants apareixen en companyia d’altres militants com Sergio Concepción o Sergi Fabri, coneguts pels seus contactes amb el partit neonazi Alba Daurada. Les imatges han estat publicades a Facebook entre els mesos de juny i setembre d’aquest any.

L’atac es va produir cap a les onze del matí, quan sis persones encaputxades van accedir a la cafeteria de l’Escola d’Hostaleria de Girona. El fet que la cafeteria disposi de dues sortides fa pensar que els atacants coneixien perfectament l’espai i havien pensat la manera d’escapar ràpidament. Un cop dins, van estripar paperetes i van esbotzar dues urnes mentre cridaven consignes com “¡Arriba España!“. Per justificar la seva acció, van afirmar que la consulta “era il·legal” i que vindria la Guàrdia Civil.

En aquells moments l’Escola d’Hostaleria era plena de gom a gom. Un grup de persones que participava en la consulta va fer fora els atacants i va aconseguir retenir-ne un. Poca estona després van arribar els Mossos d’Esquadra, que el van detenir juntament amb quatre dels seus companys. Segons un testimoni presencial, un dels sabotejadors s’hauria lesionat després que un dels seus cops de punys mal dirigit impactés en una paret.

Després de declarar davant dels Mossos d’Esquadra, els feixistes van ser posats en llibertat amb càrrecs. Es tracta de cinc joves d’entre 21 i 34 anys veïns de Girona, Vilafant, Sant Hilari Sacalm, les Planes d’Hostoles i Vilajuïga. La policia autonòmica els acusa de danys, desordres públics i lesions. A més, l’Ajuntament de Girona els atribueix els delictes de coaccions i actes contra la llibertat i els drets fonamentals. Un portaveu dels Mossos d’Esquadra ha explicat a aquest mitjà que alguns detinguts tenen antecedents.

Atac al Casal 4 Rius

Durant els últims mesos, PxC ha realitzat nombrosos actes suposadament benèfics a Salt i Girona, com ara donacions de sang o entregues d’aliments a famílies “de casa”. Aquestes actuacions de caire més moderat han anat acompanyades, tanmateix, d’accions xenòfobes i de mostres d’intolerància i violència, per part d’alguns membres de la formació. Ahir mateix, precisament, l’organització juvenil Arran va denunciar que una de les persones que va participar en l’atac a l’Escola d’Hostaleria havia apedregat el Casal Independentista 4 Rius dues setmanes enrere.

Fins al passat mes de setembre, PxC disposava d’una regidora a l’Ajuntament de Salt, Maria Osuna, que va abandonar la formació per discrepàncies amb el seu líder, Robert Hernando. En el moment d’abandonar el partit, Osuna va avisar que les joventuts de la formació actuen de forma cada cop més violenta, inspirant-se en el partit neonazi Alba Daurada. A través del seu compte de Twitter, PxC ha negat qualsevol relació amb l’atac a l’Escola d’Hosteleria de Girona.