El 9N, minut a minut

9 novembre 2014

20:00 – Tanquen els col·legis i comença el recompte

A les 20:00 han tancat tots els col·legis on es realitzava la consulta. En alguns casos, les meses han hagut d’allargar una mica l’horari perquè tothom pogués votar. En total, 232.458 persones havien votat fins a les 18:00h a les comarques gironines. En alguns municipis la participació ha superat a bastament la que hi va haver a les Eleccions Europees d’aquest anys. A Banyoles, per exemple, a les 18:00 hi havien participat 7.726 persones, quan a les europees tan sols fou de 6.689 durant tota la jornada.

Santiago Sobrequés / Toni Ferragut
IES Santiago Sobrequés / Toni Ferragut
IMG-20141109-WA0062
IES Santiago Sobrequés / Toni Ferragut
IMG-20141109-WA0060
IES Vallvera / Marc Planas

19:45 – Sorpresa a Salt per la participació de persones migrants

Una de les sorpreses agradables de la jornada ha estat la participació de persones migrants a la consulta. A primera hora del matí, a l’IES Vallvera de Salt hi acudien sobretot persones autòctones, però a mesura que avançava la jornada cada vegada s’hi apropaven més migrants. L’Agustí, membre de l’Assemblea Nacional Catalana, s’ha mostrat “xocat” per aquest fet, però també “molt engrescat i content”. El Ramon, president de mesa, ha explicat que li ha canviat “el concepte de la gent que ve de fora”. Segons diu, les persones migrants voten entusiasmades perquè no ho havien pogut fer mai.

L’Ariet ha pogut parlar amb algunes d’aquestes persones, com l’Awa i la Selma, que tenen setze anys. Per elles, votar avui ha estat “genial”. “Ens sentim importants perquè respecten la nostra opinió”, han explicat. L’objectiu d’aquestes dues noies és, segons diuen, “fer una país de gent treballadora i honesta”. El Mohamed, un jove marroquí de 23 anys, ha estat molt crític amb l’actitud del govern espanyol. “Espanya queda ben retratada”, ha dit el noi, que tot i això té por que el procés no quedi aturat. Finalment, també hem parlat amb la Miriam, una estudiant de batxillerat de disset anys, que s’ha mostrat molt optimista sobre la possible independència de Catalunya. “Hi hauria moltes oportunitats i ens beneficiaria a tots”, ha dit.

La Selma i l'Awa / Marc Planas
La Selma i l’Awa / Marc Planas
El Mohamed / Marc Planas
El Mohamed / Marc Planas

 

La Miriam, una de les migrants que ha votat avui a Salt / Marc Planas
La Miriam / Marc Planas
IES Vallvera de Salt / Carles Palacio
IES Vallvera de Salt / Carles Palacio

17:00 – Observadors internacionals visiten el punt de votació atacat pels neonazis

Un equip d’observadors internacionals ha visitat aquesta tarda l’Escola d’Hostaleria de Girona, que ha estat atacada per un grup de neonazis aquest matí. L’equip d’observadors, que no ha parlat amb la premsa, estava format per un eurodiputat flamenc, un exeurodiputat francès i per l’expresidenta del Parlament Basc Isaskun Bilbao. Aquest matí, els observadors també han visitat l’IES Santiago Sobrequés de Girona.

15563497048_1f7b789e66_k
Observadors internacionals a l’IES Santiago Sobrequés / Toni Ferragut

15:30 – Primer recompte: 142.707 persones han votat a les comarques gironines fins a les 13h

A les 14:30h s’han conegut les primeres dades de participació de la consulta del 9N. A les comarques gironines, han votat 147.707 persones en les 684 meses constituïdes. Totes les dades són públiques i es poden consultar al web de la consulta de la Generalitat de Catalunya. Diversos responsables polítics s’han mostrat sorpresos i satisfets per l’alta participació. L’alcalde de Bàscara, per exemple, ha explicat que mai abans havia vist un ritme de votacions tan elevat, ni tan sols en unes eleccions generals.

IES Narcis Xifra ple-4
IES Narcis Xifra de Girona / Ivette Roig
IES Vicens Vives de Girona / Carles Palacio
IES Vicens Vives de Girona / Carles Palacio

12:00 – Un dels nazis que ha actuat a l’Escola d’Hostaleria va apedregar un casal independentista fa dues setmanes

Segons l’organització Arran Gironès, el nazi que ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra després d’actuar a l’Escola d’Hostaleria de Girona va apedregar fa dues setmanes a persones que sortien del Casal 4 Rius. Artur Molina, membre de l’organització Arran, ha explicat a l’Ariet que aquest matí mateix presentaran una denúncia contra aquesta persona.

Enfrontaments a l'Escola d'Hosteleria de Girona / Carles Palacio
Enfrontaments a l’Escola d’Hostaleria de Girona / Carles Palacio
Enfrontaments a l'Escola d'Hosteleria de Girona / Carles Palacio
Enfrontaments a l’Escola d’Hostaleria de Girona / Carles Palacio

11:30 – Nazis a l’Escola d’Hostaleria de Girona

Sis nazis han entrat cap a les 11:00 del matí  al punt de votació que hi ha a l’Escola d’Hostaleria de Girona. Una cop dins, s’han posat caputxes, han llençat una urna a terra i han fet alguna destrossa. Tot seguit, han fugit corrents. Sembla ser que una persona hauria estat identificada.

11:00 – Canvien els noms de la plaça de la Constitució de la Pera i Púbol

Als pobles de la Pera i de Púbol (Baix Empordà) els veïns han retirat les plaques de la plaça de la Constitució. A partir d’ara, es diran plaça de Catalunya i plaça Major, respectivament. L’alcalde d’aquests dos pobles, que formen un mateix municipi, Josep Pi, ha explicat a l’Ariet que l’any 2004 es van declarar moralment exclosos de la Constitució i que mantenir el nom era incoherent. “Avui aprofitem la consulta per fer aquest acte simbòlic”, ha explicat Pi.

Foto de Jordina P.

10:00 – Ambient festiu en tots els punts de votació

La consulta del 9N ha començat amb cues llargues i un ambient molt festiu. De moment, no s’ha detectat cap incidència destacable.

IES Santiago Sobrequés / Carles Palacio
IES Santiago Sobrequés / Carles Palacio
Votacions a Bordils / M. Masfarré
Votacions a Bordils / M. Masfarré
IES Narcís Xifre i Masmitjà / Ivette Roig
IES Narcís Xifra i Masmitjà / Ivette Roig

 

9:00 – Cues davant dels punts de votació pocs minuts abans de començar la consulta

S’estan formant cues molt llargues davant de diversos punts de votació de les comarques gironines pocs minuts abans de començar la consulta.

8:30 – Apareixen algunes pintades a Banyoles i Salt contra la consulta

La majoria de punts de votació de les comarques gironines s’estan preparant amb normalitat per la consulta del 9N. Han aparegut pintades als instituts Pere Alsius i Pla de l’Estany de Banyoles i a l’IES Vallvera de Salt.

IES Vallvera de Salt / Marc Planas
IES Vallvera de Salt / Marc Planas
plaestany2
IES Pla de l’Estany de Banyoles / Desobeïm Pla de l’Estany
photo
Insitut Santa Eugènia de Girona / Carles Palacio