El Comando Dixan salta a les pantalles

3 desembre 2015
Un dels moments del rodatge del documental / Carles Palacio
Un dels moments del rodatge del documental / Carles Palacio

El documental pretén recollir el relat d’alguns dels algerians que van estar empresonats entre 6 i 9 anys

Recuperar el cas del Comando Dixan i provocar una reflexió sobre la discriminació, la islamofòbia i el racisme. Aquests són els objectius que s’han fixat les autores del documental Dixan, que pretén rescatar de l’oblit un dels muntatges policials antigihadistes més espectaculars que s’han executat a l’Estat espanyol. Per fer aquest treball, persones que van donar suport als represaliats de l’Escamot Dixan des de la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines juntament amb la productora Produccions Itinerants, estan actualment treballant per procurar posar llum a les llargues ombres que va deixar el cas.

Tal com ens recorden les impulsores del documental, aquesta va ser una operació repressiva que va respondre estrictament a motivacions polítiques, ja que tot i que no es va poder demostrar l’acusació, es va acabar condemnant a presó els imputats i posteriorment expulsant-los a Algèria. El documental pretén recollir el relat d’alguns dels algerians que van estar empresonats entre 6 i 9 anys. Per fer-ho, les persones que treballen en el documental van marxar aquest estiu a Algèria a gravar les entrevistes. Unes entrevistes que, segons asseguren, estan carregades de relats en primera persona que expliquen els motius del seu empresonament, les seves vivència dins de la presó, l’agraïment pel suport rebut i el vincle especial que van establir amb Catalunya.

Per tal de poder realitzar, distribuir i difondre el llargmetratge, les impulsores del projecte, esperen recaptar 5.000 euros amb una campanya de micromecenatge mitjançant un Verkami.

El documental es finançarà a través d'una campanya de micromecenatge

Breu retrospectiva del cas DixanEl Comando Dixan va començar el 23 de gener de 2003 amb l’anomenada Operació Estany, amb un desplegament de més de 150 agents de la policia nacional espanyola, GEO i TEDAX. En aquest macrooperatiu van detenir a Barcelona, Salt, el Pla de l’Estany i la Garrotxa fins a 23 persones, la meitat de les quals va ser alliberades quasi immediatament. L’Operació s’ha de contextualitzar amb la participació de l’Estat espanyol a la guerra d’Iraq i les multitudinàries, amplíssimes i transversals mobilitzacions que es van oposar a la resposta bèl·lica. L’executiu de José María Aznar necessitava en aquells moments i a qualsevol preu justificar la intervenció, i ho va fer trobant entre el Gironès i la Garrotxa una xarxa de terroristes vinculats a Al Qaeda, tal com afirmava el president en roda de premsa l’endemà de l’operació. Després de peripècies judicials, sortides de la presó, arxivaments de la causa i noves imputacions, van ser condemnats en el nou clima creat després dels atemptats de l’11- M.

Un dels moments del rodatge del documental / Carles Palacio
Un dels moments del rodatge del documental / Carles Palacio

Aquest projecte es pot entendre com un desenllaç desitjat, perquè dues històries paral·leles però que s’entrellacen, es retroben finalment

Un guió entre el thriller i el drama

És destacable que precisament bona part de les persones que van participar durant anys activament en la campanya de suport estan produint el documental. Aquest projecte, de fet, es pot entendre com un desenllaç desitjat, perquè dues històries paral·leles però que s’entrellacen, es retroben finalment. Per un cantó tenim les peripècies de la defensa judicial, del suport al carrer, de la pressió a les institucions... i per l’altre la vivència a la presó, el fet de deixar una família a fora i l’expulsió al país d’origen d’on van voler o haver de marxar. Finalment, i gràcies aquest documental, les històries es contraposen, s’abracen, s’omplen els buits i sobretot s’expliquen cara a cara, sense que les separin el telèfon i el vidre gruixut dels locutoris d’una presó.

I és que el cas de l’Operació Estany té tots els ingredients perquè Hollywood en fes un thriller: forces de seguretat, interessos d’estat, maniobres polítiques per apartar jutges, informes de l’FBI, declaracions de secretaris d’estat, proves falses, sabó que es transforma en explosius... Però també hi pesa la part dramàtica: caps de turc, famílies trencades, criatures que es queden sense pare, expulsions a un país on tenen condemnes pendents a causa de la guerra civil de la qual van escapar... Les autores asseguren que, amb el material rodat, es tractarà d’un documental colpidor i que transmetrà en primera persona les vivències tràgiques dels que van patir un del muntatges policials antigihadista més grans dels darrers temps a l’Estat espanyol. Tic-tac, comença el compte enrere del Verkami que busca el finançament necessari perquè el Comando Dixan conquereixi les pantalles.