El Comitè de Defensa del Referèndum ocuparà els col·legis electorals durant tot el cap de setmana

El Comitè fa una crida a instal·lar-se als col·legis electorals el divendres a les quatre de la tarda

28 setembre 2017
Acte de suport al referèndum a la plaça del Vi /Carles Palacio
Acte de suport al referèndum a la plaça del Vi /Carles Palacio

Instal·lar-se als col·legis electorals el divendres i no moure-se’n fins el diumenge, quan acabi el recompte de vots. Aquesta és la proposta del Comitè de Defensa del Referèndum, que vol evitar que la Guàrdia Civil o els Mossos d’Esquadra precintin els centres abans de la consulta. En un cartell difós a les xarxes socials, el Comitè fa una crida a ocupar els col·legis electorals el divendres a les 16h i a "preparar-se" per passar-hi tot el cap de setmana.

Girona Vota, la campanya impulsada per les principals organitzacions independentistes, encara no s’ha adherit a aquesta proposta, però podria fer-ho "en les properes hores", segons una font consultada per l’ARIET. El que és segur és que Girona Vota mobilitzarà centenars de persones perquè el referèndum es pugui celebrar amb normalitat. En cada centre hi haurà dues advocades que vetllaren pels drets de les persones que participin en la consulta.

La iniciativa del Comitè implicaria ocupar 28 col·legis electorals: 21 a Girona i 7 a Salt. En principi, els ajuntaments veuen amb bons ulls la possibilitat que els col·legis estiguin oberts durant tot el cap de setmana. En els alguns casos, la comunitat educativa fins i tot està preparant activitats per mantenir la mobilització durant més de 48 hores. La idea és que els centres bullin d’activitat durant tot el cap de setmana per evitar qualsevol acció repressiva de les forces de seguretat. Laia Pèlach, regidora de la CUP i membre del Consell Municipal d’Educació, ha explicat a l’ARIET que cap escola s’oposa frontalment a la celebració del referèndum, però que alguns centres mostren més bona predisposició que d'altres.

Un dels dubtes que plana sobre la celebració del referèndum és com actuarà la Policia Municipal. A diferència del que ha succeït en altres poblacions, la Policia Municipal de Girona no ha intervingut en cap moment de la campanya, però aquesta circumstància podria canviar durant les properes hores. Laia Pèlach espera el cos policial es mantingui “en un segon pla” fins a l’escrutini final.