Temporada Alta busca desenes de persones disposades a treballar gratuïtament

Bitó Produccions exigeix estudis universitaris per treballar sense cobrar en un festival que cada any rep 1,6 milions d'euros en subvencions

Cartell promocional del festival Temporada Alta /Èlia Bakar
Cartell promocional del festival Temporada Alta /Èlia Bakar

Bitó Produccions busca 30 persones voluntàries per treballar en l’organització del festival Temporada Alta. Les persones que participin en aquest programa no rebran cap mena de remuneració, sinó que simplement disposaran d’entrades per veure alguns espectacles. Bitó assegura que fer-se voluntària del Festival és una “oportunitat única” per viure un ambient cultural “dinàmic i apassionant”.

El període d’inscripció es va obrir el 12 d’abril i es tancarà el 13 de maig. Les voluntàries poden inscriure’s en tres departaments diferents: comunicació, producció i mecenatge. Les tasques que hauran de desenvolupar són molt variades: ajudar l’oficina de premsa, produir vídeos publicitaris, rebre les companyies de teatre, atendre el públic dels espectacles, entre altres.

Malgrat que les recompenses són mínimes, Bitó es mostra molt exigent a l’hora de seleccionar les persones que participaran en aquest programa, fins al punt que sembla que s’ofereixi una feina remunerada. Per col·laborar en el departament de comunicació, per exemple, és “imprescindible” tenir coneixements de Photoshop i Indesign. Pel departament de mecenatge Bitó busca “estudiants de publicitat i relacions públiques i disseny gràfic” o fins i tot “professionals del sector”. Per donar suport a les companyies teatrals “es valorarà rus, holandès, italià o francès”. Fins i tot per atendre el púbic es requereix una “àmplia capacitat organitzativa”.

Per aconseguir les entrades cal treballar unes quantes hores a la setmana a les oficines de Bitò o als espais on es realitzen els espectacles. Per algunes feines concretes la productora exigeix “flexibilitat horària”, “disponibilitat” i “puntualitat”, com si es tractés d’una feina convencional. Bitó, que cada any rep 1,6 milions d’euros en subvencions per organitzar Temporada Alta i produir nous espectacles, assegura que la realització del Festival no seria possible sense la “complicitat i implicació” de les voluntàries.

97.413 euros per una empresa del director del festival

La gasiveria a l’hora de contractar personal en unes condicions laborals dignes contrasta amb la lleugeresa amb la qual es realitzen altres despeses. En les tres últimes edicions del Festival, per exemple, Bitó ha pagat 97.413 euros a una empresa de serveis tècnics que no té cap tipus d’experiència en la feina que ha de fer, 101.019 SL. Curiosament, aquesta empresa està controlada pel director del festival, Salvador Sunyer.