El lliure comerç entre els EUA i la UE es tracta a la xerrada sobre el TTIP organitzada per Endavant OSAN de Girona

26 febrer 2015
[2015feb]0335_ariet
Arnau Carné, militant d’Endavant, parla sobre el paper de les multinacionals i el TTIP / Sergi Vázquez

Ahir dimecres, al vespre, el Centre Cívic Barri Vell va ser l’escenari d’una xerrada organitzada per Endavant OSAN de Girona sobre el TTIP (sigles en anglès de l’Associació Transatlàntica per al Comerç i la Investigació). Cal destacar-ne la presència de la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Isabel Vallet, acompanyada del militant d’Endavant Arnau Carné. Les assistents van escoltar les visions respecte d’aquest tractat de lliure comerç que s’ha estat negociant de forma opaca entre la Unió Europea i els Estats Units. El TTIP té els seus fonaments en el model econòmic capitalista, hegemònic actualment i que aprofita les polítiques neoliberals de les darreres dècades. Es basa en l’eliminació d’aranzels i fronteres econòmiques entre els mercats nord-americà i europeu, i és defensat per diversos països i polítics europeus, que ho veuen una manera de “ser més competitius en un mercat global.”

La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, i també militant d’Endavant, va afirmar que les negociacions sempre s’han fet en secret i que tot el que se’n sap, específicament sobre el TTIP, és per filtracions. Vallet va fer notar que “és curiós que qualsevol multinacional sí que té accés al que es negocia però no els diputats dels estats afectats, per exemple”. Aquesta és una de les mostres, segons la diputada, del fet que els estats hi perden molta sobirania. També va comentar: “Els ISDS són tribunals privats que tracten temes entre inversors (empreses privades) i estats; els primers poden acudir als tribunals però no els segons. I aquests tribunals solen prendre resolucions molt dures contra els estats en benefici de les multinacionals.” Un altre dels punts que Vallet va destacar va ser el tema de la cooperació reguladora. Aquesta obligarà a equiparar els estàndards europeus i els nord-americans, i serà a la baixa, va afirmar la diputada. I va afegir que “d’aquesta manera, per exemple, les regulacions actuals de seguretat alimentària, que són més garantistes que les nord-americanes, poden desaparèixer o posar-ne a nivells tan baixos com les dels Estats Units”. Isabel Vallet també va destacar que “el TTIP vol desprotegir els serveis públics i posar-los al mercat, que siguin una mercaderia més.” La parlamentària de la CUP va posar l’exemple de El Bulli Foundation o Barcelona World, els quals “no els podrem evitar si s’aplica el TTIP, perquè si hi ha una inversió, l’empresa podria recórrer als tribunals i, amb els tractats, els donarien la raó. D’aquesta manera seria impossible planificar l’ordenació territorial.”

D’altra banda, el militant d’Endavant del Bages Arnau Carné va afirmar, en el seu torn: “La lògica del TTIP la podem trobar en el mateix sistema capitalista. Aquesta lògica fa que en aquests moments les empreses multinacionals ho tinguin més fàcil per impulsar tractats de lliure comerç com el TTIP.” Carné va explicar que “la dictadura de les multinacionals basa la seva raó en la intenció d’eliminar els aranzels, explotar el màxim de recursos, posar fi als nínxols de serveis públics, etc.” El militant bagenc d’Endavant va parlar dels lobbistes que impulsen el TTIP, com Antonio Brufau (president de Repsol); d’altres d’americans, com James Logan Jones o Thomas J. Donohue. El ponent va dir que “el TTIP seria com l’OTAN econòmica”, comentari amb què volia destacar l’aliança que hi ha entre la indústria armamentística i el TTIP. Carné va remarcar que “la seguretat d’Europa davant dels països emergents ha estat defensada per la dreta però també per la socialdemocràcia europea”. I també, “el mateix tractat del TTIP, sobretot en un primer moment.” Després de destacar que “contra el TTIP cal una lluita global i no només conjuntural”, Arnau Carné, va acabar amb una frase d’un revolucionari cubà: “Així com no es pot jugar als escacs amb les normes del parxís, no es pot construir el socialisme amb les normes del capitalisme.”