El màxim òrgan de la UdG dóna suport al 9N i rebutja treure el Doctor Honoris Causa a la magistrada del Tribunal Constitucional

El Claustre de la Universitat de Girona ha aprovat per una àmplia majoria els punts en relació amb la consulta. Els representants de la comunitat universitària han donat suport a la consulta sobiranista del 9N i han exigit que se celebri amb normalitat aquest diumenge. D’altra banda, el Claustre ha rebutjat aprovar la petició que es feia de retirar el títol de Doctor Honoris Causa a la doctora Encarna Roca i actual magistrada del Tribunal Constitucional.

La sessió extraordinària del Claustre ha tingut molta expectació i ha aplegat mitjans de comunicació nacionals i d’arreu de l’Estat espanyol. El punt més polèmic ha estat el tercer, en què es parlava de la retirada del títol de Doctor Honoris Causa a la doctora Encarna Roca. Aquesta polèmica ve donada pels escrits i suports que ha rebut la magistrada per part de personalitats polítiques (com Josep Antoni Duran i Lleida o Núria Segú), acadèmiques i altres persones o entitats (com Sociedad Civil Catalana); i també, per altra banda, de la voluntat d’una part de la comunitat universitària de treure-li el títol per les seves actuacions al capdavant del Tribunal Constitucional (TC).

Pau Planas, membre del PAS (Personal d’Administració i Serveis) que ha defensat la proposta, ha esmentat que “hem de ser coherents” amb els motius pels quals se li va atorgar la distinció. Planas ha esmentat que la UdG la va investir honoris causa “pel seu compromís amb Catalunya i per l’aplicació dels seus coneixements al servei del progrés del país”, i que, per tant, considera que les seves últimes actuacions al TC invaliden aquest títol. A més s’ha esmentat, en el torn de paraules, la seva implicació i votació quan es va tombar la Declaració de Sobirania, quan s’han suspès les convocatòries del 9N i la del nou 9N, i també quan el TC ha emès la sentència del decret català de pobresa energètica. Un dels membres del PAS ha afirmat: “Davant d’això caldria que denunciés la politització del braç armat del govern, que és el TC, o bé que dimitís. I com que no ho ha fet, doncs des de la UdG caldria retirar-li el títol atorgat.” Cal recordar que la magistrada va ser proposada per entrar al Tribunal Constitucional per CiU amb el suport del PP i el PSOE.

Un dels estudiants donant suport a la consulta del 9N a la mobilització estudiantil del passat 8 d'octubre /Carles Palacio
Un dels estudiants donant suport a la consulta del 9N en la mobilització estudiantil del passat 8 d’octubre /Carles Palacio

Per altra banda, el rector, Sergi Bonet, s’ha posicionat en contra d’aprovar el punt de la retirada del títol perquè “calia centrar-se en l’àmbit acadèmic”. També hi ha hagut posicions semblants i algunes, encara més dures, en contra, en què s’ha criticat que això es debatés en un Claustre, fins al punt d’arribar a titllar d’intolerants les persones que han presentant el punt. En aquest moment, el rector ha esmentat que calia respectar l’opinió de tothom i que la universitat era una espai de debat. També ha demanat votació secreta, tot i que ha revelat el seu vot, que ha estat Sí en el primer punt i No en el tercer. Finalment, després de l’intens intercanvi de paraules entre membres del Claustre s’ha procedit a la votació. El punt sobre la retirada del títol no ha estat aprovat, i el resultat ha estat de 42 vots a favor, 100 en contra i 14 en blanc. Sense saber exactament quines persones han votat a favor i quines en contra, ja que s’ha fet vot secret, a través de diverses fonts podem deduir que la majoria del vot favorable ha estat de les membres de les estudiants i el PAS, mentre que del vot contrari, la majoria ha estat del PDI (Personal Docent i Investigador).

Pel que fa als punts 1 i 2, han tingut un ampli suport en l’òrgan de representació màxima de la UdG. El primer punt, que tractava sobre el suport que la UdG donava a la consulta sobre el futur polític de Catalunya el 9N, ha rebut 141 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc. L’única intervenció d’una membre del Claustre que ha demanat el No en la votació del punt ha estat per esmentar que calia no debatre de política a la universitat i que, si no era així, la UdG passaria a ser una universitat no plural. La intervenció ha rebut diverses interpel·lacions, una de les quals esmentava que no deixava de ser plural, perquè el suport era per poder votar; i votant ell podia expressar la seva voluntat sobre el procés sobiranista.

Pel que fa al segon punt, presentat també com els altres per membres del PAS però també amb el suport de les estudiants, tractava sobre la sol·licitud que insta l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) a posicionar-se favorablement a l’exercici democràtic que suposa la realització de la consulta sobre el futur de Catalunya. Amb aquesta proposta es volia arribar a òrgans més elevats de l’ensenyament superior per tal que també es posicionin arran de l’actual panorama del procés sobiranista, i que donin suport a la consultat d’aquest diumenge. El punt ha estat aprovat per 131 a favor, 11 en contra, 14 en blanc i 1 de nul.

L’últim punt, el quart, ha estat el torn obert de paraules que pràcticament no s’ha utilitzat. Després d’un recompte llarg, a causa d’un vot nul que feia anar de bòlit els membres de la Mesa, molta gent ha marxar ràpidament de la sala de la Facultat de Medicina. En acabar, Ferran Coll, membre del SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) i també del grup de coordinació del Consell d’Estudiants, ha fet declaracions a mitjans. Coll ha reconegut que, a pesar que el tercer punt no ha prosperat, està content perquè una tercera part del Claustre s’ha pronunciat favorable “malgrat la pressió dels mitjans de comunicació i dels amiguismes que hi ha dins la universitat”. A més, ha denunciat: “No és tolerable que una persona que reiteradament vota en contra de propostes favorables a drets bàsics (com el dret a l’autodeterminació, el decret de pobresa energètica…), segueixi mantenint un títol honorífic d’una institució pública com la UdG.” Coll ha acabat animant a omplir de vots Sí-Sí les urnes aquest diumenge, i a desobeir, si cal, davant les prohibicions o impediments que hi pugui haver.