El ministeri fiscal demana 18 anys de presó per a l’exdirector de la Creu Roja de Banyoles

Acció al Ple de l'Ajuntament de Banyoles el passat 30 de juny / Júlia  Moragues
Acció al Ple de l’Ajuntament de Banyoles el passat 30 de juny / Júlia Moragues

Avança el procés judicial contra Joaquim Homs, expresident de la Creu Roja de Banyoles, acusat d’haver abusat sexualment de manera reiterada de menors.

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Girona ha emès un auto en què declara que Joaquim Homs serà jutjat acusat de tres delictes continuats d’abús sexual de menors i tres delictes més de prostitució de menors. La fiscalia,  per la seva part, demana 18 anys de presó per a l’expresident i extresorer de la Creu Roja de Banyoles.

Segons la fiscalia, Homs va aprofitar la influència del seu càrrec per abusar sexualment de menors d’origen marroquí. Aquests abusos es produïen a partir del xantatge, aprofitant-se de la situació precària dels joves, que es veien obligats a satisfer les demandes de l’acusat per accedir a una feina i poder regularitzar la seva residència a l’Estat espanyol.

En un comunicat, l’Assemblea de Treballadors i Treballadores d’Acció Social (ASSACS) exigeix que la Creu Roja emprengui mesures de protecció cap als joves que han denunciat els abusos i que comparegui com a acusació particular al judici. De la mateixa manera recriminen l’actitud dels responsables de l’Ajuntament de Banyoles i del Consell Comarcal del Pla de l’Estany que, segons ASSACS, ha estat d’encobriment de l’acusat, defensant en tot moment que “la feina que fa la Creu Roja de Banyoles, està ben feta. Finalment demanen la dimissió de Miquel Noguer, alcalde de Banyoles; del cap de l’Àrea de Serveis Socials del Pla de l’Estany, Antoni Pérez, i del president del Consell Comarcal, Jordi Xargay.

Encobriment polític

En declaracions a aquest mitjà, un membre d’ASSACS denuncia la complicitat entre la Creu Roja, l’Ajuntament de Banyoles i els Serveis Socials, afirmant que eren coneixedors de les constants pràctiques abusives de l’aleshores president de la Creu Roja, Joaquim Homs, i que van decidir silenciar-ho per no “donar una mala imatge de la institució i l’Ajuntament”. Aquesta acusació coincideix amb l’atestat policial que confirma la versió d’ASSACS. L’ARIET ens hem posat en contacte amb l’Ajuntament de Banyoles però l’alcalde, Miquel Noguer, s’ha negat a emetre declaracions, adduint que “el cas es troba en vies judicials”.

Segons afirma l’assemblea de treballadores, quan es van assabentar dels presumptes abusos, van traspassar-ho al cap de Serveis Socials, Antoni Pérez. Coneixedor dels fets, Pérez es va reunir amb l’alcalde i un representant de la Creu Roja i van comunicar a les treballadores la intenció de no denunciar els fets. Davant de la inactivitat dels responsables, les treballadores van decidir interposar una denúncia amb el consentiment dels joves implicats. Aquesta acció, explica un membre d’ASSACS, la van emprendre d’esquenes als responsables per evitar possibles coaccions als menors. Coaccions que, d’altra banda, es van veure confirmades quan dues setmanes després que traslladessin la notícia als responsables de Serveis Socials, un dels joves implicats va preguntar a una treballadora “qui ho havia esbombat a l’Homs”.

L’assemblea de treballadores lamenta aquest encobriment i la passivitat dels responsables de Serveis Socials i els acusa “d’haver perdut de vista que la seva tasca és protegir les persones i els col·lectius vulnerables, no encobrir els abusos dels poderosos”.

Poc suport a les denúncies

ASSACS també lamenta el poc suport que han rebut dels partits polítics i indiquen que hi ha hagut una oposició molt tènue i que no s’han emprès accions polítiques contundents davant del que qualifiquen de “cas flagrant d’encobriment i passivitat de l’equip de govern”.

De moment, asseguren des d’ASSACS, la pitjor part se l’estan emportant les treballadores, que han estat acusades per altres companyes i responsables de les àrees de Benestar Social i Família “de voler embolicar la troca amb la intenció de fer dimitir l’alcalde”. La pressió ha arribat fins al punt que bona part de les treballadores que van contribuir amb la seva tasca a portar el cas als tribunals han plegat o han estat acomiadades, com va ser el cas de Sílvia Simoes, responsable del Boli Blau, un equipament municipal que treballava amb els joves del barri de la Farga, d’on són originaris els nois que van rebre els presumptes abusos sexuals.

Suport de diferents col·lectius

Arran de la tènue oposició municipal, membres de les Heretges, Endavant i Arran Pla de l’Estany han decidit donar suport al cas i han emprès accions per fer públiques les irregularitats del consistori i del Consell Comarcal. Entre altres coses, han assistit reiteradament als plens de l’Ajuntament, sense cansar-se de pressionar per tal que els responsables polítics, com ara l’alcalde Miquel Noguer, donessin explicacions d’aquest cas tan greu d’encobriment institucional. Segons una militant d’Endavant, l’alcalde i l’equip de govern van encobrir durant dos anys els presumptes abusos de Joaquim Homs, i afegeix que durant aquest temps l’única acció política que es va prendre des del consistori va ser pressionar perquè Joaquim Homs passés d’ocupar el càrrec de president de la Creu Roja al de tresorer, fet que a la pràctica suposava controlar els diners que rebia la Creu Roja en forma de subvencions dels fons municipals i poder, per tant, perpetuar els presumptes abusos.

En el darrer ple, celebrat el 30 de juny, quan les joves van preguntar a l’alcalde quan pensava depurar responsabilitats polítiques, aquest va marxar de la sala adduint que no es volia sotmetre a un interrogatori. Les persones que van participar en el ple li van advertir que si Joaquim Homs era condemnat, emprendrien mesures legals contra ell.