Els premis Carles Rahola reconeixen el periodisme crític de l’ARIET

Miquel Toll va guanyar el premi al millor treball en premsa per les seves entrevistes a Benet Salellas i Jean-Marc Rouillan

26 febrer 2016
 /Toni Ferragut
Acció reivindicativa a l'entrega dels premis de periodisme Carles Rahola /Toni Ferragut

El periodista de l'ARIET Miquel Toll va rebre el passat dijous el premi Carles Rahola al millor treball informatiu en premsa escrita per les entrevistes a Jean-Marc Rouillan i Benet Salellas. Toll va aprofitar la intervenció a l'Auditori de Girona per donar suport a la campanya #LaVagaAJudici, que exigeix l'absolució de vuit persones encausades per la vaga general del 14 de novembre de 2012.

El jurat del Col·legi de Periodistes va destacar “la capacitat de plantejar entrevistes oportunes pel seu moment històric, la profunditat de la mirada del periodista i els nous elements d’anàlisi que permeten reflexionar més enllà de l’estricta actualitat”. Els altres finalistes eren Mairena Rivas i Josep Maria Mora, per un recull de reportatges publicats a Diàlegs d'educació, i Tura Soler, per un reportatge publicat a El Punt Avui.

Quan va pujar a l'escenari a recollir el premi, Toll va recordar que l'ARIET és un projecte col·lectiu en el qual intervenen moltes persones: editores, correctores, fotògrafs... "Sense elles, això no hagués estat possible", va dir.  De fet, la major part dels 1.000 euros del premi aniran destinats al projecte.

Toll va destacar el compromís polític de les dues persones entrevistades.  Del diputat Benet Sallellas en va lloar la seva tasca com advocat de persones que han patit "la maquinària repressora de l'Estat". I de Jean-Marc Rouillan, que ha passat més de vint anys a les presons de l'Estat francès, en va dir que era "una de les persones més lluitadores" que havia conegut mai. Les fotografies de les dues entrevistes són de Toni Ferragut.

Mentre Toll llegia el discurs, tres membres  del Grup Antirepressiu van pujar a l'escenari i van desplegar una pancarta de suport a les vuit persones encausades per les càrregues policials a la Cambra de Comerç de Girona durant la vaga general del 14 novembre de 2012. Toll va recordar que en totes les èpoques hi ha hagut persones perseguides pel seu compromís polític i va posar l'exemple del mateix Carles Rahola. L'acció del Grup Antirepressiu i les paraules de Toll probablement van causar força incomoditat a les primeres files de l'Auditori, on entre altres personalitats hi havia el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé.