El ple municipal de Girona debat en ple segle XXI el sufragi universal

Imatge del Ple Municipal de Girona / Toni Ferragut
Imatge del ple municipal de Girona / Toni Ferragut

Contundent victòria de la moció presentada per l’Espai Antiracista de Salt i Girona al ple de la l’Ajuntament de Girona demanant “el dret de vot per a tothom”. El col·lectiu va presentar la proposta de moció a través de la Coordinadora d’ONG Solidàries, i la va defensar Lluís Puigdemont, especialista en aspectes legals de la immigració i membre del col·lectiu antiracista.

La moció va obtenir el vot favorable de la CUP, ICV, Reagrupament, el PSC i una part dels no adscrits d’aquest partit. En canvi, CIU i la resta de no adscrits del PSC es van abstenir i el PP va votar-hi en contra. La representant del Partit Popular, Concepció Veray, va argumentar la seva oposició afirmant que les dades que s’aportaven no eren certes i que la majoria de població migrant sí que podia votar i que els representants polítics s’havien de “supeditar a la llei”. Membres del col·lectiu antiracista van lamentar en declaracions a aquest mitjà les paraules de Veray, qualificant-les de “racisme implícit”, i l’abstenció de CIU i una part del PSC que, pels antiracistes, suposa “una manera de mirar cap a una altre cantó mentre perpetuen els seus privilegis”.

El text presentat i aprovat consta de quatre punts clau, que ara l’Ajuntament de Girona ha d’assumir com a propis: la denúncia del dèficit democràtic que representa que una part de la població – més del 20% en el cas de Girona – no tingui dret a vot, la demanda a la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat espanyol que prenguin mesures legislatives i reglamentàries per garantir el dret de vot per a tothom, donar suport polític a la campanya del dret a vot que inicia l’Espai Antiracista i reconèixer l’empremta de les treballadores immigrades com un procés que ha afavorit l’enriquiment de la ciutat.

L’Espai Antiracista, amb la presentació d’aquesta moció, ha donat el tret de sortida a una campanya més àmplia que té precisament com a nucli aquesta reivindicació sufragista i universalista. El col·lectiu denuncia que es manlleva el dret més bàsic d’un règim democràtic a una part quantitativament molt important del veïnat dels nostres municipis: el sufragi actiu i passiu. En efecte, en general només les persones amb nacionalitat espanyola tenen dret a vot. En les eleccions europees i municipals poden votar, a més, previ registre, les residents que tenen nacionalitat d’algun estat de la Unió Europea. I, en el cas de les municipals, a més el veïnat amb nacionalitat d’algun estat amb conveni amb l’Estat espanyol: Colòmbia, Bolívia, Xile, l’Equador, Noruega, el Paraguai i el Perú. La immensa majoria de persones immigrades segueixen, per tant, sense cap opció de votar. Per aquest motiu, aprofitant la proximitat de les eleccions municipals, l’Espai Antiracista s’ha proposat fer evident aquesta situació desigual i segregatiu.

El 27 d’abril l’Ajuntament de Salt també debatrà la moció sufragista, però recollint les particularitats d’aquest municipi, on una de cada tres veïnes no tindrà dret de vot a les eleccions municipals. Segons l’Espai Antiracista, simplement, “un escàndol”.