El rector de la UdG es compromet amb diverses demandes del moviment estudiantil

15 maig 2015

[Slideshow "vaga14m" not found]

La vaga d’estudiants convocada ahir contra les darreres reformes del sistema educatiu, com ara l’Estratègia Universitària 2015 i el 3+2, es va plantejar a la Universitat de Girona com una jornada de lluita, que va anar acompanyada del compromís del rector d’acceptar una proposta de mínims del moviment estudiantil.

El Comitè de Vaga de la UdG, format pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l’Associació Feminista de la UdG i persones a títol individual, va organitzar piquets informatius des de primera hora del matí davant les portes de les facultats del Barri Vell. Alguna professora es va solidaritzar amb la jornada de lluita fent classes al carrer.

A les dotze del migdia, unes 150 estudiants es van aplegar davant del Rectorat. Aquesta concentració tenia la intenció de pressionar l’equip rectoral, que es trobava reunit amb les portaveus del Comitè de Vaga. El resultat de la reunió va ser l’aprovació, amb alguna petita esmena, d’una proposta de mínims presentada pel Comitè, que és fruit del treball de diverses organitzacions d’estudiants i d’algunes professores.

En la proposta hi figuren peticions bàsiques del moviment estudiantil, com ara l’oferta de màsters públics, de qualitat i a preu de grau; la creació d’un òrgan encarregat de prevenir i gestionar les agressions masclistes i de LGTBIfòbia; i blindar els preus actuals dels graus. Després d’aprovar aquesta proposta, el moviment estudiantil espera que s’iniciï un debat sobre com implementar les properes reformes, perquè no deixin les classes populars fora de l’educació superior ni converteixin la universitat en un negoci.

Tot seguit, es va iniciar l’anomenada Marxa en Defensa de la Pública, que va recórrer els carrers de Girona fins arribar a la seu de la Generalitat. Allà, els vaguistes de Movistar es van unir a la mobilització i van exposar els motius de la seva lluita, en una confluència emocionant i que potenciava la solidaritat entre estudiants i treballadores. Després de fer pressió i de molts esforços, les estudiants van aconseguir concretar una reunió amb el delegat de la Generalitat a Girona de cares a les pròximes setmanes.