El regne de Girona perdona les taxes

5 setembre 2015
Un turista intenta fotografiar el rodatge de joc de trons /Toni Ferragut
Un turista intenta fotografiar el rodatge de Joc de trons /Toni Ferragut

Amb l’hivern a la volta de la cantonada i la baixada de temperatures, avui comença el rodatge de l’aclamada sèrie americana Joc de trons. Fins el 17 de setembre Girona es convertirà en el regne de Braavos i Desembarco del rey. Però no tot són flors i violes en aquest regne. El rodatge, a part de paralitzar gran part del Barri Vell, afecta directament multitud de comerciants, transportistes i veïnes de les zones afectades. Els carrers més perjudicats són Claveria, Escola Pia, Sant Llorenç, Ferran el Catòlic, dels Manaies i Bisbe Cartañà, les pujades de Sant Martí i Sant Feliu, la plaça dels Jurats i les escales de la Catedral.

Des de l’Ajuntament de Girona s’han repartit fulls afirmant que se celebrarà una reunió setmanal fins a finals de setembre i la productora indemnitzarà els comerços afectats pel rodatge. Però què passa amb les veïnes? Doncs hauran d’entrar a casa seva amb acreditacions i en cas que estiguin filmant hauran d’entrar en moments de pausa i sempre acompanyades. A més a més no podran obrir finestres, ni sortir al balcó ni fer fotos. Així mateix hauran de desplaçar-se i en molts casos aparcar el cotxe al pàrquing de les Àligues.

També ens hem assabentat, i ens ho confirma la CUP, que en l’acord signat entre l’Ajuntament i la productora, s’eximeix a aquesta de pagar les taxes per l’ús del carrer, especificades en les Ordenances Fiscals de 2015, concretament al capítol dedicat a les “taxes d’ocupació de via pública per rodatges cinematogràfics i sessions fotogràfiques” (pàgina 77) que estableix una taxa que va d’entre 395 i 790 euros per carrer i dia, un total aproximat de 19.000 euros. Recordem que els carrers del rodatge corresponen a un tipus 2 segons la categorització de trams fiscals, establerta per la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial.

Taxes d'ocupació de la via pública per rodatges cinematogràfics /Font: Ajuntament de Girona
Taxes d’ocupació de la via pública per rodatges cinematogràfics /Font: Ajuntament de Girona

Des de l’Ariet hem pogut saber que els auxiliars de seguretat treballen 12 hores diàries a 4 euros la hora per vigilar les zones on es gravaran les escenes.  També hi haurà afectacions per la recollida de residus, espais públics tancats i contaminació visual, com la dels tràilers aparcats enmig de la Copa.