El SEPC i l’Associació Feminista de la UdG denuncien la publicitat sexista de les joguines infantils

24 desembre 2014
Protesta feminista davant d'El Corte Inglés a Girona / Carles Palacio
Protesta feminista davant d’El Corte Inglés a Girona / Carles Palacio

Coincidint amb la campanya de Nadal, l’Associació Feminista de la UdG i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans van convocar el dia 22 a El Corte Inglés de Girona una concentració contra la publicitat sexista de les joguines infantils. La convocatòria va aplegar una vintena de persones, que van cridar consignes contra la desigualtat i a favor d’unes joguines no sexistes.

Durant la concentració, que va començar a les cinc de la tarda, es va mostrar un mural fet a partir de retalls de revistes de joguines infantils on es podia veure com el color blau i els cotxes es relacionen amb els nens i el rosa i les nines amb les nenes. El manifest llegit a les portes del centre comercial posava en evidència el sexisme de les joguines infantils: “Mentre al nostre fill se li presenta el món fantàstic del motor, amb cotxes camions o motos, a la nostra filla se li encarrega la cura de mascotes, simuladors de bebès i cuinetes.” A més, també es varen repartir pamflets que buscaven conscienciar les persones que entraven a la gran superfície. Aquests deixaven molt clar que les joguines no són ni de nens ni de nenes sinó de qui vol jugar-hi. També es feia una crida a construir una societat lliure de violències i, per tant, a comprar joguines que valorin les persones per iguals, que fomentin el cooperativisme i amb les quals s’estimulin els sentits i la creativitat de la mainada.

Un centre comercial sexista i homòfob

El punt escollit per a la concentració va ser El Corte Inglés de Girona, uns grans magatzems situats a la carretera de Barcelona on cada any milers de gironins i gironines van a fer-hi les seves compres nadalenques. Cal recordar que aquesta denúncia contra el sexisme de les joguines que venen no és l’única que ha rebut aquest establiment. El Corte Inglés va ser el primer centre comercial denunciat davant la Generalitat per haver vulnerat la llei contra l’homofòbia per vendre llibres sobre “com prevenir l’homosexualitat”. Tampoc ens ve de nou si recordem que el president de l’empresa, Dimas Gimeno Álvarez, va ser candidat de la coalició Falange Española Independiente – Falange 2000 (FEI).