Els Manaies de Girona tornen a pintar un home blanc per representar el rei Baltasar a la Cavalcada de Reis

Un home blanc pintat de negre representa el rei Baltasar a Girona
Un home blanc pintat de negre representa el rei Baltasar a Girona

La presència de les càmeres de TV3 no ha intimidat els Manaies de Girona que, un any més, han tornat a pintar una persona blanca de color negre per representar el rei Baltasar. Mentre que d’altres ciutats ja fa anys que han abandonat aquesta pràctica, que suposa una clara discriminació envers persones que podrien realitzar aquesta feina amb molta més credibilitat, Girona perpetua la tradició.

Enguany, els Manaies de Girona ho han tingut difícil per imposar el seu criteri, però finalment s’han sortit amb la seva. Segons ha pogut saber aquest mitjà, TV3 va pressionar fins l’últim moment perquè el rei Baltasar fos una persona negra. Segons sembla, la televisió catalana es va reunir diverses vegades amb l’Ajuntament i l’entitat per tractar aquesta qüestió i fins i tot va amenaçar amb no retransmetre la Cavalcada dels Reis perquè li semblava incoherent que, en ple segle XXI, un home blanc es pintés de negre. Finalment, TV3 va acabar cedint davant la tossuderia de la Confraria de Jesús Crucificat.

L’Ajuntament de Girona ha explicat a aquest mitjà que  “respecta la decisió de l’entitat, que és legítima”. Per la tinenta d’alcalde de Girona, Marta Madrenas, la retransmissió de TV3 és “un petit homenatge de Catalunya a la feina que ha fet la confraria cap a la ciutat durant tants anys”.

Narcís Reixach, president dels Manaies de Girona, ha explicat que la persona que representa el rei Baltasar és “un ciutadà de Girona de mèrit”, algú que “ha treballat molt per la ciutat durant tot l’any”. Reixach, tanmateix, no ha volgut aclarir quines accions ha realitzat exactament aquesta persona. El president dels Manaies també ha negat qualsevol conflicte amb TV3.

Tot i que el rei Baltasar i els seus patges són homes blancs pintats de negre, a la cavalcada de Girona sí que n’hi ha de negres de veritat. L’equip de neteja que recull els excrements dels cavalls després de la  cavalcada està format en gran part per persones migrants d’origen subsaharià.

Conveni de 40.000 euros

Enguany, els Manaies de Girona celebren el seu 75 aniversari. Aquesta entitat es va fundar l’any 1939, just després que les tropes franquistes entressin a la ciutat. Els Manaies tenen un conveni amb l’Ajuntament de Girona a través del qual perceben 40.000 euros per organitzar la Cavalcada de Reis i la processó de Setmana Santa. A Girona, aquesta entitat és molt coneguda pel seu classisme i la seva ideologia conservadora.