Els Mossos d’Esquadra blinden per segon any consecutiu el centre de Girona en el marc de l’aniversari del CSO Kan Kolmo

21 febrer 2014

“Un dispositiu policial desmesurat que ha actuat de manera totalment arbitrària.” Així és com una de les participants de l’acte de presentació del 5è aniversari del CSO Kan Kolmo va definir l’operatiu policial que va blindar ahir a la tarda durant dues hores el Barri Vell de Girona.

Un pregó va donar el tret de sortida a un seguit d’activitats que inclouen concerts, xerrades i activitats d’escalada, entre altres, i que s’allargaran fins al diumenge a la tarda a Kan Kolmo per commemorar els cinc anys de vida de l’espai. En començar el pregó, les participants es van trobar amb un fort dispositiu policial de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra (BRIMO), amb cinc furgonetes controlant el Pont de Pedra i l’accés a la rambla de la Llibertat. Les vianants que volien entrar a la Rambla eren observades zelosament pel dispositiu dels mossos. Quan el responsable de l’operatiu donava l’ordre, aturaven i escorcollaven les vianants, al·legant que es tractava d’una manifestació i que calia mantenir el control. A la plaça de Sant Feliu, tres furgonetes més complementaven el dispositiu policial.

Més enllà de l’actuació policial, el pregó va transcórrer sense cap mena d’incident. Es va projectar un vídeo al punt de trobada de la Rambla que parlava de les activitats que s’ofereixen al centre social. L’acte va aplegar una cinquantena de persones i s’hi van sumar vianants curioses que passejaven per la Rambla en aquell moment. Diverses persones externes a l’organització van coincidir a criticar el desplegament policial en un acte tan senzill i amè com la projecció d’un vídeo i la lectura d’un manifest. Una activista de Kan Kolmo va qualificar “d’indignant” i “preocupant” el desplegament policial, i va denunciar “el reiterat boicot al qual es veu sotmès Kan Kolmo”. “Durant l’aniversari de l’any passat va succeir exactament el mateix”, va recordar. Durant aquests darrers dos anys totes les activitats que Kan Kolmo ha programat al carrer han obtingut la mateixa resposta de la policia catalana.

En acabar el pregó, la festa va prosseguir al centre social, amb concerts i discjòqueis, marcant l’inici de quatre dies plens d’activitats en les quals participen diferents moviments socials de Girona, com l’Assemblea No a la MAT.