Els vaguistes d’ A. J. Ruz, ‘en pilotes’ per la passivitat de l’administració

2 desembre 2014
Els vaguistes d'A. J. Ruz exigeixen a l'administració que s'impliqui en el conflicte / Carles Palacio
Els vaguistes d’A. J. Ruz exigeixen a l’administració que s’impliqui en el conflicte / Carles Palacio

Una desena de treballadors d’A.J. Ruz es van despullar el dia 27 al Ple de Sils per reclamar que l’administració s’impliqui en el conflicte que els enfronta amb l’empresa de tractament de residus. Els treballadors, que estan en vaga indefinida des de fa 40 dies, van entrar al consistori quan el Ple ja havia començat. Davant la sorpresa de tothom, es van treure la roba i van aixecar pancartes on s’hi podia llegir: “Ajuntament, no ens deixis en pilotes davant d’A.J. Ruz”. L’acció de protesta, que va ser silenciosa i en cap moment va interrompre el Ple, es va allargar fins que l’alcalde va donar per finalitzada la sessió.

L’Ajuntament de Sils va aprovar el mateix dia una moció que emplaça el govern municipal a actuar com a mitjancer entre l’empresa i els vaguistes.  La moció lamenta que s’hagin trencat les negociacions i ofereix els serveis de l’Ajuntament per reconduir la situació. Els treballadors, tanmateix, consideren que amb això no n’hi ha prou i reclamen que l’administració adopti una posició més ferma davant d’una empresa que, segons diuen, comet tota mena de delictes. “L’administració s’ha de mantenir neutra en la negociació, però no es pot mantenir neutra davant la il·legalitat”, va explicar un dels treballadors.

En acabar el Ple, els vaguistes van abordar l’alcalde, Martí Nogué (PSC), per exposar els seus greuges. Entre altres denúncies, van explicar que A. J. Ruz vulnera el dret de vaga pagant a persones que buiden els contenidors o que gestiona de forma incorrecta els residus, posant en perill el medi ambient i la salut de les persones. L’alcalde, visiblement incòmode, va assegurar que l’Ajuntament no podia fer res per frenar aquests suposats delictes i que en tot cas caldria parlar-ne amb altres òrgans de l’administració catalana. “Podem intentar investigar una mica”, va concedir finalment Nogué davant la insistència dels treballadors.