Embranzida en la lluita contra l’hepatitis

Recollida d'assignatures a favor de rebre de rebre el tractament la totalitat d'afectades per l'hepatitis C / Toni Ferragut
Recollida de signatures a favor que la totalitat d’afectades per l’hepatitis C rebin el tractament / Toni Ferragut

La lluita de la Plataforma d’Afectades per l’Hepatitis C no s’atura. Quinze dies després de la tancada que van protagonitzar afectades per aquest virus a l’hospital Trueta de Girona, aquest dissabte al matí, més d’un centenar de persones han acompanyat una delegació de la Plataforma a registrar més de 4.000 signatures a favor que la totalitat de les afectades pel virus puguin rebre el tractament. La concentració s’ha portat a terme davant la delegació de la Generalitat de Catalunya de Girona on han enganxat una pancarta en què es podia llegir Tractaments per a tothom.

En un comunicat repartit a peu de carrer, la Plataforma exigeix que totes les afectades siguin tractades amb el nou medicament i que no es facin distincions de gravetat, ja que la malaltia, si no es tracta, pot provocar una evolució a fases més greus. Denuncien les contradictòries explicacions de les responsables polítiques, que, segons les afectades, tenen conflictes d’interessos ja que estan relacionades amb les multinacionals farmacèutiques. La poca claredat en les seves explicacions ho evidencia Ramon Serna, delegat sindical de la IAC, que explica que el conseller Boi Ruiz va comparèixer en roda de premsa assegurant que a Catalunya s’ha tractat fins ara un total de 700 pacients amb hepatitis C. Un dia després el Departament de Salut, en un comunicat, desmentia la xifra i la quantificava en 400.

Una de les solucions que proposen les afectades es produir el medicament sense tenir en compte la patent, ja que l’Organització Mundial del Comerç ho permet en casos excepcionals. Aquesta és una via que ha utilitzat l’Índia per poder tractar pacients amb hepatitis C del seu país. En la mateixa sintonia reivindiquen una indústria farmacèutica pública que s’allunyi dels interessos que mouen les actuals multinacionals farmacèutiques, que ara mateix signifiquen el tercer negoci més lucratiu del món, després de les armes i les drogues.