Emotiu acte de suport a les llibertàries detingudes en l’operació ‘Piñata’

31 març 2015
Membre del Grup Antirepressiu llegint el comunicat en suport a les anarquistes detingudes / Sergi Vàzquez
Membre del Grup Antirepressiu llegint el comunicat en suport a les anarquistes detingudes / Sergi Vàzquez

Un centenar de persones es van concentrar de manera solemne a la plaça del Vi de Girona el 30 de març per mostrar el rebuig al macroperatiu de la policia nacional espanyola que es  va saldar amb 37 detencions a diverses ciutats de la península.

La policia acusa 13 de les detingudes de pertànyer a una organització criminal amb finalitats terroristes i les vincula a les anarquistes empresonades el desembre de 2014 durant la coneguda Operació Pandora. L’operatiu policial, batejat com a Piñata, va tenir abast estatal i es van practicar detencions i registres en centres socials de Palència, Madrid, Granada i Barcelona. Les detingudes van passar a disposició del Jutjat d’Instrució Central 6 de l’Audiencia Nacional espanyola, i estava previst que els dies següents compareguessin davant del jutge. Les altres 24 detingudes estan acusades de delictes de resistència a l’autoritat  i usurpació durant els registres efectuats pel Cos Nacional de Policia espanyola. 14 d’elles van sortir en llibertat amb càrrecs durant el mateix 30 de març i les 11 imputades per delictes d’usurpació, han passat la nit a comissaria i resten a l’espera de passar a disposició judicial.

A moltes ciutats de l’Estat espanyol es van convocar concentracions i manifestacions de rebuig a les detencions. A Girona, el Grup Antirepressiu, amb els suport d’altres col·lectius, va convocar una concentració, durant la qual va llegir un comunicat que denunciava els reiterats operatius policials i cops repressius que estan patint els moviments socials. Pel Grup Antirepressiu, estem davant d’una perillosa dinàmica repressiva de  l’Audiencia Nacional espanyola que concep l’activisme com una pràctica terrorista. Segons aquest col·lectiu,  les persones detingudes ho van ser per haver-se solidaritzat amb les empresonades durant l’Operació Pandora, que a la vegada havien estat empresonades per donar suport a dues anarquistes detingudes el novembre del 2013. El Grup Antirepressiu denuncia el paral·lelisme amb les operacions repressives a Euskal Herria, on l’Audiencia Nacional espanyola manté una dinàmica en què tothom que és simpatitzant esdevé terrorista. El comunicat també enumerava  totes les reformes de caràcter repressiu que està portant a terme l’actual govern del PP, i les darreres sentències polèmiques que imposen 3 anys de presó a les acusades per protestar contra les retallades al Parlament i 3 anys més a les manifestants que van defensar Can Vies.

Tot seguit, el lletrat Benet Salellas, que havia estat designat per un dels detinguts, va fer un emotiu parlament en el qual va afirmar que les detencions són “purament ideològiques” i va recordar el cas de la Núria Pórtulas, acusada també de terrorisme i absolta pel Tribunal Suprem el juny del 2010. Salellas també va parlar d’una de les detingutdes, amb qui es va solidaritzar, coneguda i estimada per moltes de les assistents a la concentració, que contenien l’emoció malgrat que els saltaven les llàgrimes mentre escoltaven l’advocat.