Entitats ecologistes demanen que s’aturi el nou POUM de Palafrugell

14 desembre 2013
Palafrugell / Carlos Pons en CC
Palafrugell / Carlos Pons en CC

Entitats ecologistes i veïnes de Palafrugell denuncien que el Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) de Palafrugell presenta greus irregularitats i en demanen l’anul·lació. Afirmen que el consistori no ha donat resposta concreta a les al·legacions que es van presentar fa un any i no descarten portar el cas a la fiscalia si no s’atura la tramitació del POUM.

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Arítjol i la Coordinadora Salvem el Crit van comparèixer ahir en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Girona per denunciar que el nou POUM que està tramitant l’Ajuntament de Palafrugell presenta les mateixes irregularitats que l’anterior. El POUM de 2006 va ser anul·lat per una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 30 de setembre de 2011.

Entre altres coses les entitats ecologistes denuncien que el POUM de Palafrugell planteja un creixement urbanístic desproporcionat i sense relació amb les necessitats de la població. Des del seu punt de vista s’hauria de tenir en compte “l’Alternativa 0”, que consisteix a aturar el creixement urbanístic de la població. Per aquestes entitats la demanda de 2.800 habitatges que planteja la memòria del POUM ja està coberta amb el sòl urbà consolidat i amb els solars i habitatges disponibles al propi municipi. El creixement zero també s’hauria d’aplicar als nuclis costaners: Llafranc, Calella i Tamariu. A més, les entitats demanen que es protegeixi el sòl agrícola del municipi i que s’anul·lin els polígons industrials que podrien afectar-lo. Pel que fa al sòl forestal, exigeixen que no es requalifiquin terrenys boscosos. Un altre aspecte que subratllen les ecologistes és que el creixement urbanístic que planteja el nou POUM posaria molta pressió a la depuradora del municipi, que durant els mesos d’estiu ja té moltes dificultats per tractar el gran volum d’aigües residuals.