‘Estem fartes del model de Fires de Girona i proposem la Mosquejada com alternativa’

Hem volgut conèixer la proposta de fires alternatives de Girona i per això hem entrevistat a la protagonista de l'espot de la Mosquejada, "la mosca".

27 octubre 2016
La "mosca" durant l'entrevista davant l'Ateneu Popular Salvadora Catà/ Carles Palacio
La "mosca" durant l'entrevista davant l'Ateneu Popular Salvadora Catà/ Carles Palacio

El dia 26 d’octubre la redacció de l’ARIET es va sorprendre amb el llançament d’un vídeo a les xarxes socials que anunciava que una mosca problemàtica i misteriosa havia arribat a Girona. Una mosca bípeda, que passejava amb cara d’estranyesa pel centre de Girona entre un allau de turistes i es queixava d’una certa falta d’empatia i una molesta sensació de no sentir-se a lloc. La protagonista acabava amb una arenga animant a  participar en la Mosquejada. Però, què és la Mosquejada?

La Mosquejada, és el nom que rep la proposta d’activitats alternatives al cartell oficial de les Fires de Girona. Juntament amb les Fires Populars, que enguany celebren la dissetena edició, constitueixen el contrapunt alternatiu d’unes festes gironines sovint massa tradicionalistes i que amb els anys han esdevingut cada vegada més intervingudes i limitades institucionalment. 

Per assabentar-nos de què proposa la Mosquejada, hem hagut d'anar a la font principal i preguntar-li directament... a la Mosca!

"La seva merda fa pudor de finançament de festivals a la Devesa per amiguisme, tradicions retrògrades i exclusió per raons d'origen"

Ens tens sorpresos… qui ets i què representes?

Com veus sóc una mosca, una mosca qualsevol, realment. Que no representa res més que les persones que creuen en construir alternatives de gestió cultural més enllà del marc institucional i els seus forts lligams amb certs sectors empresarials. Sóc la mosca de la primera edició de la Mosquejada: una proposta autogestionada, unitària i crítica per les  Fires de Girona 2016. 

Al vídeo que heu llençat se’t nota enfadada, molesta …, però de què i amb qui ho estàs? Què reivindiques? 

Exacte! aquest és el sentiment, estic mosca. Puc sortir de festa i passar-m'ho bé, però moltes vegades no puc desfer-me del que em preocupa i m'emprenya. Per exemple, ara arriben les Fires de Girona i gran part de les gironines (mosques incloses) tenim pensat participar-hi d'una o altra manera, però ens plantegem de quina manera ho fem. Ho fem d’un manera unidireccional, simplement com a consumidores, o ens posem les piles i hi juguem un paper actiu i n'esdevenim un motor? Aquesta és la qüestió que vol respondre la Mosquejada

Entenc, doncs, que no et portes bé amb els manaies i l’Opus Dei, ni amb la Girona neta, endreçada i a la venda que ens han deixat Joaquim Nadal i Carles Puigdemont?

Aquesta gent que només et deixa engrunes per menjar i que no et deixa participar perquè ets una mosca negra? No, no m'hi porto gaire bé... per qüestions obvies sóc una experta en merdes i les seves fan pudor de finançament de festivals a la Devesa per amiguisme, tradicions retrògrades i exclusió per raons d'origen. Penso que no és la merda que necessitem. 

Creus que molesteu a algú?

Les mosques? No. Fixa't que tenim una llegenda i tot! Som presents iconogràficament a molts punts de la ciutat, i de fet som totalment necessàries si pensem en clau de cadena tròfica. Aquest any fins i tot organitzem festes! 

"Si no podem ballar totes, aquestes no les podem considerar les nostres festes"/ Carles Palacio
"Si no podem ballar totes, aquestes no les podem considerar les nostres festes"/ Carles Palacio

"El plat fort de la programació ha estat i és la coordinació entre diversos espais autogestionats i col·lectius dels moviments socials de la ciutat"

Així, per què necessitem unes Fires populars?

Fa molt de temps que gran part del model establert per gestionar les Fires de Girona no té com a eix central les necessitats i desitjos de qui les gaudeix i organitza, ni tan sols és una fórmula que confiï prou en la participació activa de les gironines en la gestió cultural. Qui decideix el contingut de les activitats que es duen a terme els 10 dies a les barraques? Qui decideix els principals proveïdors? Qui decideix la normativa que han de seguir les entitats que gestionen les barraques? Com es decideix quina entitat té dret a muntar barraca? Per què s’exclouen entitats cada any? No hi cabem totes, a la Copa? Si no podem ballar totes, aquestes no les podem considerar les nostres festes. 

Quins col·lectius en formen part? 

A la Mosquejada hi participen diversos col·lectius relacionats amb la cultura, els moviments socials i el món del lleure. De manera horitzontal i assembleària es decideix directament sobre tot el desenvolupament de la proposta. Les entitats que organitzen la Mosquejada aquest any són l'Ateneu Popular Salvadora Catà, el Casal de Joves 4 Rius,  el CSO Kan Kolmo, l'AEIG Joan Pons i la Xarxa per la Sobirania Energètica. 

Quin es el plat fort de la programació? 

Realment el plat fort de la programació ha estat i és la coordinació entre diversos espais autogestionats i col·lectius dels moviments socials de la ciutat. Això fet ha permès aglutinar esforços i mitjans per tenir una proposta qualitativament bona. Sobretot si ens fixem en el procés de treball i les sinergies que s'han creat.

En tot cas, no us podeu perdre les activitats del dia unitari, el 5 de novembre, a la plaça Josep Pla. Aquell dia tota la gent que està mosca treballarà colze a colze per oferir tallers, xerrades, concerts i una trobada de distribuïdores de material crític. 

Com desitges i esperes que siguin aquestes Fires mosquejades? 

Espero que siguin un pas més a l'hora de redefinir les dinàmiques de les Fires de Girona i que permetin obrir un camí de participació directa, horitzontal i crítica del model de gestió cultural de la ciutat.