Èxit de participació a la manifestació anticapitalista del Primer de Maig a Girona

1 maig 2014

Imatges de la manifestació

[Slideshow "primer-de-maig" not found]

Com és habitual, aquest Primer de Maig una manifestació anticapitalista ha recorregut el centre de Girona. L’ha convocada la Xarxa de Lluita Al Carrer! i ha aplegat unes 500 persones sota el lema: La classe treballadora en lluita contra la crisi capitalista.

Col·lectius molt diversos han participat en la manifestació, com el sindicat CGT, el Grup Antirepressiu, Endavant, la CUP, el grup feminista Malapècora o l’Assemblea No a la MAT. Les organitzadores de l’acte han denunciat l’actitud de l’Ajuntament de Girona que, a diferència d’altres anys, no ha volgut cedir cadires, taules i una tarima, adduint que s’haurien d’haver demanat amb més temps d’antelació. Les organitzadores asseguren que van presentar la instància tres setmanes enrere i han insistit que la negativa de l’Ajuntament és en realitat una represàlia perquè no han volgut anunciar el recorregut de la manifestació.

Les manifestants han fet aturades en alguns punts emblemàtics per denunciar el desmantellament dels serveis públics, les polítiques d’austeritat de la Generalitat i del govern espanyol, el rescat bancari, la reforma de la Llei de seguretat ciutadana o l’empobriment de les dones treballadores, entre altres. Durant el recorregut, a més, s’ha penjat una pancarta al Pont de Pedra on es podia llegir: “CCOO i UGT, menys pactar i més lluitar”. Davant dels jutjats de Girona, membres de l’Assemblea No a la MAT han cremat tres torres de fusta per denunciar el projecte de Red Eléctrica Española i la repressió del moviment opositor.

La protesta ha acabat on ha començat, al punt de trobada de la Rambla, on s’ha fet un petit acte polític. Un militant de l’Assemblea de Treballadors i Treballadores d’Acció Social (ASSACS) ha recordat les represàlies que han rebut algunes treballadores per denunciar els abusos sexuals a la Creu Roja de Banyoles i que van ser encoberts durant dos anys per l’alcalde del municipi, Miquel Noguer.  A més ha donat alguns exemples d’organització de les treballadores al seu centre laboral i ha remarcat que el Primer de Maig és un dia històric i reivindicatiu que s’ha de portar a la pràctica cada dia.

El Primer de Maig a altres punts de les comarques gironines

A Olot l’1 de maig s’ha celebrat de manera festiva i reivindicativa, coincidint amb la data de l’habitual festa de primavera que se celebra a la ciutat. L’acte organitzat per la CNT ha aplegat un centenar de persones que han visitat una exposició que retratava les darreres èpoques del sindicat anarquista des de la transició fins a principis de segle. En acabat, s’ha ofert un dinar popular amenitzat per lectures de poesies compromeses i combatives. Les organitzadores de l’acte han valorat aquesta jornada com un èxit, perquè és el segon any consecutiu que se celebra a Olot la diada de les treballadores. “Ningú no recorda la celebració del Primer de Maig, estem contentes de recuperar aquest dia reivindicatiu per a la classe treballadora”, ha explicat una de les organitzadores.

A Figueres, coincidint amb la festa major de Santa Creu, es va organitzar una concentració anticapitalista a la Rambla que va aplegar unes trenta persones. A l’acte hi van participar diversos col·lectius de l’Alt Empordà: Arran, CNT, CUP, PAH, Procés Constituent i SEPC.