Èxit de participació a l’acte sobre els crims franquistes d’Olot

4 març 2014
Un centenar de persones van participar en l'homenatge / CNT Olot
Un centenar de persones van participar en l’homenatge / CNT Olot

Coincidint amb els 40 anys de la mort de Salvador Puig Antich,  la CNT, l’Assemblea llibertària de la Garrotxa, La Greda, Arran i la CUP van organitzar l’1 de març un homenatge conjunt a Olot amb la intenció de recuperar i compartir la memòria històrica. L’acte duia per títol Procés a l’Argentina contra els crims franquistes i va comptar amb la presència d’Albert Planas, doctor en Història de la Universitat de Barcelona; Merçona Puig Antich, germana del difunt Salvador Puig Antich i querellant en el procés judicial; i Laia Creus, membre del Grup de Memòria Històrica de la CNT i arqueòloga.

Albert Planas va presentar l’acte i va explicar el context repressiu franquista i després va centrar-se en el cas Puig Antich. Segons Planas, la campanya a favor de la commutació de la pena va tenir tan poc suport de les forces polítiques d’esquerres perquè en el període final del règim les agrupacions polítiques començaven a separar-se de la violència per buscar una manera d’acomodar-se al nou escenari polític que s’albirava.

En el següent torn de paraula, Merçona Puig Antich va explicar en quin punt es troba el procés judicial que estan portant a terme des de l’Argentina contra els crims franquistes i en el qual va declarar fa poques setmanes. Puig Antich va recordar que l’Estat espanyol s’ha negat reiteradament a revisar el procés del seu germà.

Per últim, Laia Creus va traslladar al públic el treball que fan des del Grup de Memòria Històrica i va detallar una de les seves pràctiques dins del grup com a arqueòloga: exhumar fosses comunes. La feina més complicada, segons va explicar Creus, és investigar en arxius i amb testimonis directes i indirectes.

Les organitzadores valoren de manera molt positiva el centenar d’assistents que van participar a l’acte i l’interès que van mostrar. Segons la CNT i l’Assemblea Llibertària de la Garrotxa, actes com aquest “són passes importants per desemmascarar els criminals franquistes i dignificar la memòria dels companys anarquistes i antifeixistes”.