Finalitzen les jornades sobre islamofòbia de gènere

Fatiha El Moulali i Fàtima Taleb van exposar experiències personals de discriminació i resistència

9 octubre 2016
Acte de suport al veler Zaytouna-Oliva, de Dones Rumb a Gaza a l'espai Comacrós de Santa Eugènia /Carles Palacio
Acte de suport al veler Zaytouna-Oliva, de Dones Rumb a Gaza, a l'espai Marfà de Santa Eugènia /Carles Palacio

El centre cívic de Santa Eugènia va acollir el 6 d'octubre l'última sessió de les Jornades sobre islamofòbia de gènere, organitzades per l'Espai Antiracista de Salt i Girona i el col·lectiu feminista i anticapitalista Malapècora.

L'acte va començar amb una mostra de solidaritat a les 13 tripulants del veler Zaytouna-Oliva, de Dones Rumb a Gaza, interceptat el dia abans per vaixells de guerra israelians mentre es dirigia al port palestí de Gaza. Els col·lectius convocants  van condemnar l'empresonament de les tripulants –que ja han estat expulsades als respectius països d'origen- i van exigir el cessament immediat del setge al qual es troba sotmesa la Franja de Gaza per part de l'Estat d'Israel. Alhora, van aprofitar per tornar a demanar als ajuntaments de Girona i Salt que s'adhereixin activament a la campanya BDS (boicot, desinversió i sancions contra la colonització, l'apartheid i l'ocupació israelianes).

 

Fàtima Taleb i Fatiha el Mouali /Carles Palacio
Fatiha el Mouali i Fàtima Taleb /Carles Palacio

A continuació, Fatiha El Moulali i Fàtima Taleb van exposar les seves pròpies experiències relacionades amb la islamofòbia de gènere. Ambdues van expressar la seva solidaritat amb les activistes propalestines: "des del principi sabíem que no podrien arribar a Gaza, però que aquesta acció contribuiria a donar visibilitat al bloqueig", va sentenciar El Moulali, després d'afirmar que no reconeix Israel com a Estat.

"Les dones musulmanes estem obligades a demanar perdó abans de cada intervenció, només pel simple fet d'existir", va explicar Taleb, regidora de Guanyem Badalona En Comú. Recollint la intervenció de Taleb, El Moulali, tècnica en l'acollida de persones migrades, va denunciar que "la islamofòbia de gènere s'accentua quan les dones musulmanes ens fem visibles" i es va mostrar preocupada pel futur de les filles de les persones migrades: "nosaltres estem preparades, però elles se senten europees i el que està passant a França, que normalment es pren com a model per a la resta de països europeus, resulta vertaderament descoratjador".

No obstant això, tant El Moulali com Taleb feien incís en la necessitat de trobar i crear espais en què es pugui parlar i donar a conèixer l'islam, com una via necessària per acabar amb molts dels mites i prejudicis. Mentre això arriba, però, jornades com aquesta i el seu èxit de convocatòria –amb ple absolut en cada una de les sessions- demostra que aquesta voluntat de donar a conèixer és, com a mínim, corresposta.