Gairebé 3.000 persones participen en el Multireferèndum malgrat la pressió policial

26 maig 2014

 

[Slideshow "multireferendum" not found]

Coincidint amb la celebració de les Eleccions Europees, un total de 2.843 persones de les comarques gironines van participar el 25 de maig en el Multireferèdum. Un centenar de voluntàries van fer possible aquesta consulta, que tractava sobre temes tan transcendents com els transgènics, la gestió de l’energia, el deute de l’administració i les Iniciatives Legislatives Populars. La consulta es va desenvolupar amb certa normalitat fins al migdia, quan agents dels Mossos d’Esquadra van començar a retirar les 19 meses de vot repartides per diferents punts de les comarques gironines.

Al matí, els Mossos d’Esquadra van identificar les fedatàries de les meses i van aixecar actes, però van permetre que la consulta continués. L’únic incident important es va produir a Lloret de Mar, on els agents van obligar a desmuntar una mesa. A partir de les dues del migdia, tanmateix, i coincidint amb la publicació de les primeres dades de participació de les Eleccions Europees, la policia catalana va començar a retirar una a una totes les meses de vot. L’ordre provenia del Junta Electoral Central, que considerava que el Multireferèndum podia interferir en la celebració de la jornada electoral.

A Castelló d’Empúries es va produir un dels moments més tensos de la jornada, quan els Mossos d’Esquadra van detenir una persona que volia tornar a muntar la mesa després d’haver-la plegat. Aquesta persona va ser alliberada, amb càrrecs, poca estona després. A Olot, la policia local va decomissar les urnes, els vots i els fulls de registre. L’estampa de la policia enduent-se les urnes va causar molt d’enrenou a les xarxes socials, que es van mostrar indignades amb l’actuació de la policia catalana i van popularitzar l’etiqueta #MossosContraUrnes. A mesura que la policia anava retirant les meses, les votants havien de córrer per dipositar el seu vot. A la mesa del Pont de Pedra hi va haver cues i nervis per poder votar, ja que era l’última que quedava a Girona. L’única mesa que es va mantenir durant tota la jornada va ser la de Riudaura.

Malgrat la pressió policial, el portaveu del Multireferèndum, Enric Cortiñas, va valorar positivament la jornada i la capacitat d’autorganització ciutadana i va destacar que la pressió policial havia impedit que la participació fos superior.

Creus contra la MAT

Com que una de les preguntes del Multireferèndum feia referència explícita a la MAT, l’Assemblea No a la MAT va voler aprofitar la jornada per dir-hi la seva. Membres d’aquesta organització van plantar creus en diversos punts del Gironès, el Pla de l’Estany i el Baix i l’Alt Empordà, per mostrar el seu rebuig al projecte de Red Eléctrica Española(REE). En aquestes creus s’hi podien llegir expressions com “Ens MATen” o “El Govern de Catalunya venut a REE”.