Girona reclama llibertat d’expressió arran de l’empresonament dels titellaires

Una vintena de persones convocades per la Marea Roja van concentrar-se davant la Sala Planeta

Concentració de la Marea Roja a Girona
Concentració de la Marea Roja a Girona / Sergi Vázquez

En ple riu Onyar i tocant a la Sala la Planeta, el 10 de febrer al migdia un grup de manifestants s'ha concentrat reclamant llibertat d'expressió. La convocatòria era de Marea Roja, la marea mobilitzadora del sector de la cultura, que animava a participar en una concentració arran dels fets de la detenció i empresonament de dos titellaires a Madrid. Aquests artistes van ser detinguts i empresonats per l'Audiencia Nacional espanyola per un suposat "enaltiment del terrorisme", per haver mostrat un cartell subjectat per un dels titelles on es llegia "Gora Alka-eta". Això ha generat molta polèmica en els mitjans de comunicació dretans, però també ha rebut una important resposta, sobretot a les xarxes socials i també en concentracions en moltes ciutats reclamant la llibertat pels titellaires. Finalment, han estat alliberats, però segueixen amb càrrecs.

Pel que fa la mobilització gironina, les concentrades portaven cartells, alguns de reaprofitats d'accions en què Marea Roja mostrava a les turistes la "cultura" espanyola. També duien marionetes, i algunes es van posar esparadrap a la boca per assenyalar les mancances en la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol. Durant la concentració es va llegir el manifest, que reclamava llibertat d'expressió i l'absolució dels artistes segons, i que esmentava que "com a molt era necessari un canvi d'horari o d'esmena sobre a quin públic anava adreçada -en el cas que no fos el correcte- però en cap cas l'obra era un delicte, sinó un simple expressió artística".

Com a curiositat, dos manifestants comentaven la presència de quatre policies de paisà, separats en grups de dos, als voltants de la concentració. Potser estaven observant si es produïa alguna acció "d'enaltiment del terrorisme"? A ulls de qualsevol persona que passés pel carrer, allà no hi havia cap tipus de "terrorisme". Ara bé, qui saps si cants sarcàstics que es van produir com "ens concentrarem una eston-eta" o "Peta-zeta" són delicte per a un Estat demofòbic. Sigui com sigui, la voluntat de Marea Roja és seguir sortint al carrer reclamant la llibertat d'expressió i també millores en el sector cultural. Tal com ens va dir Nene Coca, un dels participants i organitzadors de Marea Roja Girona, volen intensificar les protestes i fer-les més periòdiques. Una de les batalles que segueixen en peu és la de l'IVA cultural, actualment del 21%.