Girona encén de nou la flama de la solidaritat

150 persones han recorregut els carrers de Girona amb torxes a la mà per qüestionar la institució penal, responent a la convocatòria del Grup Antirepressiu Girona i Rescat.

25 desembre 2016
Capçalera de la marxa de torxes pels carrers de Girona /Carles Palacio
Capçalera de la marxa de torxes pels carrers de Girona /Carles Palacio

'150 manifestants recorren els carrers de Girona reclamant la llibertat de les preses'

La tradicional marxa de torxes que reclama la llibertat de les preses polítiques, ha aplegat a Girona enguany més de 150 persones. La convocatòria de Rescat com cada any s’ha estès arreu del Principat, encenent pel carrers de nombrosos municipis la flama de la solidaritat. 

Aquest any Rescat, l’organització que reclama l’amnistia de les preses polítiques catalanes acusades de col·laboració amb la lluita armada d’ETA, ha llençat un lema ampli reclamant la “llibertat de les preses”, i per tan encabint més casos que els estrictament polítics. Aquesta amplitud del missatge té com a objectiu un qüestionament de la pròpia institució penal i alhora, poder denunciar altres casos d’empresonaments injusts però que no són causa directe d’una opció política, com per exemple els que deriven d’una residència irregular a l’Estat Espanyol, com és el cas de les migrants que es troben als CIES. 

A Girona, la marxa organitzada pel Grup Antirepressiu Girona, va comptar també amb la participació d’altres col·lectius com el Casal Popular del Pla de l’Estany, l’assemblea de Joves del Gironès o Girona Acull. Cal destacar també la participació del col·lectiu local BDS Girona, que durant la marxa va reclamar la llibertat de les preses polítiques palestines davant d’una franquícia comercial de l’empresa Premier situada al carrer Nou de Girona, i que ven cosmètics que procedeixen d’un assentament israelià que colonitza part del territori palestí a Cisjordania. La marxa, va acabar a l’Ateneu Popular Salvadora Catà on un membre del Grup Antirepressiu va llegir un comunicat reclamant la llibertat de les preses polítiques Lola i Marina, Mònica, Francisco i Nahuel. Però també denunciant l’existència dels camps de refugiats i dels centres d’internament que tanquen a persones pel simple fet de no ser residents regulats administrativament. Per finalitzar es va llegir un comunicat on és dedicava la marxa de torxes a la Mònica, una persona compromesa per la llibertat de les preses polítiques i que es va suïcidar fa tres setmanes. De la mateixa manera que l’any passat, la vetllada va acabar amb un sopar i una quina solidària organitzada pel Grup Antirepressiu i l’Ateneu Popular Salvadora Catà, que va aplegar un centenar de persones.